17 Ijar 5784 | 25 mei 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
De grote zonde van magloket, ruzie
Publicatiedatum: donderdag 02 juni 2016 Auteur: Redactie | 2.332 keer gelezen
Dieren en natuur, Ziel, gilgoel [reïncarnatie] en geweten, Moessar [ethiek] »

Grote groep katten bij de haven van de katteneiland Aoshima in het zuiden van Japan
Foto credits: CNN

"Volgens de Kabbalisten bezitten de meeste dieren in deze tijd gereïncarneerde menselijke zielen".
Likkutei Hallachot, Shechitah 2:10-11, 3:2, 4:2

Rabbi Shlomo, de Rebbe van Zevhil [overl. 1944] stond bekend om zijn heilige wijze van handelen en gewoontes. Echter werden al zijn doen, laten en gewoonten door de gewone mensen zoals wij niet altijd begrepen. Zo was het voor mensen moeilijk te begrijpen dat er altijd heel veel katten rond het huis van deze tsaddiek liepen. Hij verjoeg hen nooit, maar gaf hij hen juist altijd trouw te eten. Hij verwende hen zelfs zoveel hij maar kon.

Op een dag splitste deze grote groep katten op in twee groepen en zij begonnen tijdens het spelen te ruziën met een oorverdovend 'gehuil van woede'. De stemmen van de katten echode door iedere kamer van alle huizen in de buurt.

Zijn belangrijkste talmied en assistent Rabbi Eliyahu Rata, die bekend stond om zijn terughoudendheid, zei tegen Rabbi Shlomo: "Het is erg moeilijk voor ons het gespot en idioterie van de mensen die de grootheid van onze Rabbi niet herkennen te moeten aanzien. Iedere keer worden we geconfronteerd met het feit dat ze uw gewoonte [om al deze katten te verzorgen] niet begrijpen. Vaak zien we het verdriet van de andere talmidiem die geen antwoord weten op de hoongelach van deze dwazen.”
"Deze katten gaan echt te ver met hun schelle gejammer en we kunnen alleen maar van onze eervolle Rabbi vragen de katten weg te sturen, waardoor de minachting vanuit de buurt zal verdwijnen."

Rabbi Shlomo zag dat zijn talmidiem hier werkelijk mee zaten en besloot hen te vertellen wat er nu werkelijk aan de hand is.

"Helaas," zo vertelde Rabbi Shlomo aan zijn talmidiem, "zijn er altijd mensen door de eeuwen heen geweest die controverse en onrust onder het volk van Israël veroorzaakten. Sommige van deze mensen waren echte volgers van Tora en Mitswot, maar hadden erg veel moeite mee om geschil te vermijden en te zwijgen. Toen zij kwamen te overlijden, en voor het Hemelse Bejt Din verschenen - en ook al hadden zij de verdiensten van het doen van de mitswot - waren zij wel schuldig aan de vreselijke zonde van magloket [ruzie]. Hierdoor werd hun deel van de Hemel hen ontzegt. Het Hemelse Bejt Din oordeelde dat zij zullen reïncarneren in katten, want zoals katten geen huis hebben, zo hebben zij geen onderkomen in de Hemel. Sommige van deze gereïncarneerde zielen kwamen naar me toe en vroegen voor tikkoen [correctie], en ik doe erg mijn best voor hen om hen te verbeteren."
"Vanavond zal ik in actie komen en mijn best voor hen doen, want vanavond zullen zij allemaal steven, omdat zij dan tikkoen gedaan hebben. Maar morgenochtend zal weer een nieuwe groep katten aantreden, ook zielen die in hun gilgoel [reïncarnatie] katten zijn geworden, omdat zij in betrokken waren in magloket."

En zo gebeurde het dat die nacht alle katten in huis kwamen te overlijden en de volgende morgen een nieuwe groep katten kwamen aanwaaien.

"Er bestaat geen groter leed dan het leed van de mens die is gereïncarneerd in een viervoetig dier, omdat hij dan voortdurend [voorover] gebogen is."
Rav Chaim Vital

Het is shockerend hoe zwaar de straf is voor iemand die dus deel neemt aan magloket. Ook al is hij trouw aan Tora en mitswot, deze kunnen hem niet beschermen om niet de gilgoel te worden van een kat!

Mogen het zo zijn dat we in de verdiensten van Rabbi Shlomo Zevhil ontsnappen aan magloket en dat we ware talmidiem worden van Aharon Hakohen die liefde en vrede najoeg. Moge het zo zijn dat wij Hasjem's Naam heiligen en dat Deze geliefd zal worden door onze daden, en dat we hierdoor getuigen zullen worden van de komst van de Mosjiach, snel in onze dagen, en dat de koninklijke, heilige Bejt Hamiqdasj snel gebouwd zal worden.

Bron: Parasha Bechukotai van Harav Moshe Yazdi en The Vision of Eden: Animal Welfare and Vegetarianism hfst 5 Animals and Reincarnation van Rabbi David Sears

©Jodendom-online 2016

Copyright © 2016 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.