15 Siewan 5784 | 19 juni 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Mogen wij niet vrome Joden uitnodigen voor een Sjabbatmaaltijd?
Publicatiedatum: vrijdag 15 juli 2016 Auteur: Rabbi Sprecher | 2.124 keer gelezen
Halacha, Rabbi Sprecher, Sjabbat »

[Red. vraag altijd om een psak van je eigen rabbijn wanneer je voor het eerst een niet vrome Jood voor Sjabbat wilt uitnodigen. Zoals het artikel suggereert: er bestaan verschillende meningen - geen een is onjuist - waardoor het afhangt welke regels jouw posek hanteert. Ga niet zelf beslissen]

Mag je iemand voor het Sjabbatmaaltijd uitnodigen wetende dat hij de Sjabbat zal overtreden wanneer hij naar jou toe komt en vervolgens weer na het eten naar huis gaat? De Tora zegt: "Je zal geen struikelblok voor de blinde plaatsen" [Wajjiqra/Lev. 19] plaatsen. De Talmoed interpreteert deze pasoek dat wij een andere Jood niet mogen laten zondigen door onze acties.

Rabbi Shmuel Wosner [Shevet Halevi 8] en Rav Yosef Shalom Elyashiv besloten dat zulke uitnodigingen voor Sjabbat een overtreding is, omdat je een andere Jood de Sjabbat laat overtreden middels de uitnodiging. Rav Moshe Feinstein [Ogrot Moshe 1] is het daar mee eens en zegt zelfs dat een Sjabbat overtreder uitnodigen op Sjabbat ook overtreding is van het verbod op het aanzetten van zondig gedrag [MESIT], [Dwariem/Deut. 13]. Echter mijn Rosj Jesjiva Rav Yakov Kaminetsky [Emet Leyakov 423] en Rav Shlomo Zalman Auerbach [Minchat Shlomo 2] oordelen dat iemand die een Sjabbat uitnodiging uitspreekt – en wel op een zodanige wijze – dat dit niet automatisch zou leiden tot een Sjabbatovertreding.

Zo kan men gasten uitnodigen voor een hele Sjabbat en zelfs al zouden zij waarschijnlijk niet zo lang blijven, kun je hem aanmoedigen om voordat Sjabbat op vrijdagavond begint, al te komen; zelfs als hij later weer naar huis rijdt. Rabbi Moshe Sternbuch staat zelfs Sjabbatuitnodigingen toe aan Sjabbat overtreders, omdat hij gelooft dat Joden geen lifnej iver - struikblok plaats voor - de blinde, omdat onze intentie juist keroev is - Joden dichter tot Jodendom brengen. Wanneer de Sjabbat overtreder de schoonheid en pracht van onze Sjabbat tafel met een inspirerende Divrei Tora - Woord van de Tora - en mooie zmirot - liedjes - ziet en hoort, zou dit juist zijn 'pintele Jid' ontsteken en de ware Tora Jodendom omhelzen.

Deze soepelere aanpak wordt door Chabad wereldwijd gehanteerd en heeft duizenden verloren Joden terugbracht naar hun Tora-wortels en de liefdevolle omhelzing van G'd.

 

 ©Rabbi Sprecher 2016

 

 

Copyright © 2016 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.