14 Siewan 5784 | 20 juni 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Tien stappen naar grootheid van Rav Avigor Miller Z"T
Publicatiedatum: maandag 17 juli 2017 Auteur: de redactie | 1.699 keer gelezen
Chesed, Moessar [ethiek] »

©afbeelding: onbekend

1. Trek iedere dag dertig seconden uit door aan Olam Haba te denken en dat we alleen in deze wereld zijn als voorbereiding op deze Komende Wereld.

2. Zeg minstens een keer per dag [privé] "Ik hou van U Hasjem" [Hiermee vervul je een positief gebod van de Tora [zie Sjema; Dwariem 5:6-9]. Hierdoor zal een vuur in je hart ontstoken worden en deze zal een krachtig effect hebben op je karakter. Jouw buitenkant bestrijkt namelijk jouw innerlijke. Ondertussen luistert Hasjem. Hij houdt veel meer van jou dan jij van Hem houdt.

3. Doe dagelijks stiekem een daad van chesed waarvan alleen Hasjem en verder niemand het weet. Heb op de voorhand al de intentie dat je dit wilt doen om te groeien in grootheid. Het doen van Gemiloet Hasadiem [het doen van liefdadigheid] is namelijk een van de drie belangrijkste fundamenten van deze wereld.

4. Wees zoals Hasjem - Die de nederige verheft - door iemand aan te moedigen.

5. Denk dagelijks één minuut aan wat gisteren is gebeurd [chesjbon hanefesj]. Iedereen moet goed beseffen wat hij heeft gedaan door zijn daden van gisteren te herzien [en te verbeteren].

6. Jouw handelingen moeten lesjem sjamajiem [voor de Hemelen, dus voor Hasjem] zijn. Doe dit ieder geval tijdens de maaltijden [broches zeggen voor jouw maaltijden met veel kavanah].

7. Kijk in het gezicht van de ander en denk - ik zie een tselem Elokiem ["afbeelding" van G'd]. Wees bewust van het principe: "De mens is gemaakt in de afbeelding van Hasjem." Elk menselijk gezicht is een weerspiegeling van Hasjem. Jouw gezicht is als een scherm en je ziel is een projector die de glorie van de menselijke ziel projecteert; wat weer de grootheid van Hasjem bezit. Kies eens per dag een gezicht en denk: “Ik zie het beeld van Hasjem”. Je begint vanzelf de eindeloze edelheid van een gezicht te begrijpen.

8. Zoals het gezicht van Hasjem op ons schijnt, schijn zo ook op iemand anders door iemand een grote glimlach te geven. Glimlach omdat Hasjem wil dat je glimlacht. Ook als je er geen zin in hebt. Als je lacht, heb dan de intenties om dichterbij Hasjem te komen door deze Tien stappen van Grootheid.

9. Denk bij het zeggen van de ochtendbrachot "Malbisj Aroemiem" aan het grote geschenk van kleding, dat wil zeggen zakken, knopen, schoenveters, enzovoorts. Kleding is een bewijs voor de edelheid van de mens. Hij is uniek: de mens heeft vrije wil, heeft een ziel en is gemaakt in de afbeelding van Hasjem. Zelfs engelen staan onder de mens betreft grootheid. Om de superioriteit van de mensheid te laten zien, moeten we dus gekleed zijn. Zeg "Malbisj Aroemiem ... Hij kleedde de naakte..." daarom hardop. Voor niet-Joden de suggestie om hier dagelijks bij stil te staan zodra je jezelf hebt aangekleed.

10. Zit dagelijks [privé] een seconde op de grond en denk aan verlies van Jeroesjalajiem.

©Jodendom-online 2017

Copyright © 2017 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.