12 Ijar 5784 | 20 mei 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Eer je vader en je moeder
Publicatiedatum: donderdag 07 september 2006 Auteur: Joel von Schükkmann | 3.564 keer gelezen
Eren van ouders, Joël Nesanel Schukkmann, Moessar [ethiek] »
Onze rabbijnen, van gezegende nagedachtenis, leren ons in een beraisa:
"Er zijn drie partners in de schepping van een persoon: De Heilige, Gezegend zij Hij, iemands vader en moeder. Wanneer iemand zijn vader en moeder eert, zegt de Heilige, Gezegend is Hij "Ik beschouw het alsof ik onder hen geleefd heb, en zij Mij hebben geëerd."
Kiddushin 30b4

Het eren van onze ouders is één van de moeilijkste geboden in de gehele Torah. Moeten we alles doen wat ze zeggen? En wat als we het niet eens met ze zijn?

Het gebod om je ouders te eren is het 5e gebod van de tien woorden. Volgens de Maharal zijn de 10 woorden op 2 tabletten geschreven, en is dit gebod de laatste op het eerste tablet. Op elk tablet stonden namelijk vijf geboden. Het eerste tablet ging over de relatie van mensen tot G'd. De tweede ging over de relatie van mensen t.o.v. andere mensen. Door het gebod om onze ouders te eren, te plaatsen op het eerste tablet, wil G'd ons laten zien hoe belangrijk het "eren van onze ouders" is. Hij wil ons laten zien hoeveel waarde Hij eraan hecht. Door het gebod te plaatsen op het tablet met de geboden waarmee we G'd zelf zegenen, en onze relatie met Hem mee onderhouden. Wanneer we onze ouders eren, beschouwd G'd het alsof we Hem eren. Maar wanneer we onze ouders niet eren, dan zegt G'd: "Ik heb er goed aangedaan om niet onder hen te leven. Want als ik onder hen had geleefd, dan hadden ze mij gekweld." Kiddushin 31a

Op de andere "versie" van dit gebod in Devariem/Deut. 5:16 geeft de Ha'amek Davar als commentaar dat dit vers de woorden "zoals Hashem, jouw G-d je opdraagt" eraan toevoegt. Naast de natuurlijke liefde die mensen voor hun ouders hebben, moeten we ook in gedachten houden dat het een gebod van Hashem is om onze ouders te eren. De "natuurlijke liefde" kan namelijk - G'd verhoede het - nog altijd veranderen. Eerbied voor onze ouders is de hoeksteen van de gehele Torah. Omdat onze traditie gebaseerd is op de "ketting" van Avraham Avinu tot Sinai, en van Sinai tot nu toe, houdt zo het 5e gebod, alle vier de daarvoor gegeven geboden in stand.

Pagina index:
Copyright © 2006 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.