26 Kislew 5784 | 09 december 2023
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Hoe leer je persoonlijk tegen Hasjem te praten?
Publicatiedatum: woensdag 12 december 2018 Auteur: de redactie | 1.404 keer gelezen
Redactie, Tefillot en Broches [Gebeden en Zegeningen], Moessar [ethiek], Hasjkove volgens de RaMCHaL , Leer van Rav Avigdor Miller »
Gedachten dwalen af, men heeft niet echt het gevoel dat zij tegen iemand spreken wanneer ze dawnen – bidden – op de vastgestelde tijden [ochtend,-middag en avondgebed]. Bij sommige mensen helpt in het beginsel vastgestelde gebeden uit een siddoer – gebedenboek – ook niet.

Hoe praat iemand tegen Hasjem? En wel op die manier dat je ook echt het gevoel hebt dat je op zulke momenten tegen Hem ook persoonlijk spreekt, ook al zie je Hem niet?

Zoals het oppakken van nieuwe mitswot wat iemand vaak doet omdat het ‘moet’ óf omdat hij niet gestraft wilt worden óf omdat het vanuit de gemeenschap wordt verwacht óf omdat hij nu eenmaal zo is opgevoed: zo is het ook met het beginnen met het praten tegen Hasjem.

Rav Miller ZT”L zegt dat iemand in feite moet beginnen als een huichelaar. Hij doet het in het beginsel niet om Hasjem of voor Hasjem. Hij doet het om een oppervlakkige reden én hij doet het op een inhoudsloze manier. Hij spreekt gewoon de woorden uit die in de siddoer staan zonder dat hij er wat bij voelt.

Want zo gebeurt bij veel mensen wanneer ze dawnen - bidden. We praten wel tegen Hasjem, maar het is eigenlijk zoals de navie - profeet - zei: “qarov attah befiehem werachoq mikilijothem... U ben dicht bij hun mond, maar U bent ver van hun nieren...” [Jirmijahoe 12:2]. Dit betekent dat Hasjem ver is van hun binnenste, want we spreken de woorden uit [dichtbij de mond], maar ondertussen dwalen onze gedachten naar de orde van de dag [ver van onze binnenste].
Dat is niet de manier hoe dawnen moet gaan. Mensen besluiten niet om hier persoonlijk een stap in de goede richting te zetten, omdat dawnen zo moeilijk lijkt.

Het is alleen wanneer iemand besluit oprecht te willen leren hoe hij persoonlijk kan spreken tegen Hasjem, dan worden zijn tefillot, gebeden, betekenisvol. Door bewust iedere keer “‘Attah” – Jij/U – uit te spreken, zal hij na een tijdje ook voelen dat hij tegen Iemand praat. Zodra de dag komt dat hij dat gevoel heeft wanneer hij dawnt, dan heeft hij de eerste stap naar een betekenisvolle tefillah gedaan.

Dus om die eerste stap te doen, moet je het dus heel oppervlakkig aanpakken. Dat is hypocriet, alleen het is wel de goede vorm van hypocrisie, want je wilt er een doel mee bereiken en dat is avodah Hasjem - het dienen van Hasjem. Dit is het principe hoe iemand met zijn jetser hara een mitswa doet! Hij maakt in dit geval gebruik van hypocrisie om uiteindelijk iets goeds voor elkaar te krijgen. In deze situatie heeft iemand die hypocrisie keihard nodig om zichzelf te trainen, te leren hoe hij tegen een Persoon spreekt Die je niet ziet, noch hoort, omdat Hij extreem hester - verborgen - is.

Praat daarom tegen Hasjem wanneer je maar kunt en zeg bijvoorbeeld wanneer je een ziek of gehandicapt persoon ziet:Dank U Hasjem dat U mij gezond hebt gemaakt”.
En als je niets weet te verzinnen, maar je voelt na verloop van tijd heel regelmatig een enorme dankbaarheid, kun je dit stukje Tehilliem zeggen: “Hodoe Lasjem kie tov, kie l’olam chasdo... geef dank aan Hasjem, want Hij is goed...” Tehilliem/Ps. 118:29.

Stapje voor stapje raak je gewend om zulke fijne, mooie woorden tegen Hasjem te zeggen en dan met het gevoel dat je ook echt tegen Hem Persoonlijk spreekt. Gevolg is, is dat je werkelijk gaat voelen dat Hasjem echt luistert.

En de volgende stap is dagelijks tegen Hasjem te zeggen: “Ik hou van U”. Om dit ook werkelijk te gaan voelen is exact hetzelfde proces zoals hierboven beschreven.

En dit is wat de RaMCHaL leert in Mesillat Yesharim dat iemand het eerst moet zeggen en na een tijdje komt het besef en het oprechte gevoel vanzelf in hem op. Dit omdat alle mensen de instinct hebben met de wetenschap dat Hasjem bestaat en Hij naar ons luistert.

Bron:
Rav Avigor Miller on Talking To Hashem, TAPE # 317
Copyright © 2018 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.