18 Kislew 5784 | 01 december 2023
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Lasjon nekijah schone spraak
Publicatiedatum: donderdag 27 december 2018 Auteur: redactie | 1.264 keer gelezen
Lasjon Hara [kwaadsprekerij], Moessar [ethiek], Leer van Rav Avigdor Miller »
Wanneer iemand obsceen spreekt, valt hij onder de vier vormen van de roddelaars. Wie schunnig praat wordt volgens Shabbat 33a als slecht beschouwd. Waarom? Iemand die schunnig spreekt gaat gebukt door zonde, walgelijkheid en afschuw [Ijov/Job 15:16]. We hebben geleerd waar het hart van vol is, loopt de mond van over.

Wanneer iemand schunnig praat, heeft hij een chronisch gebrek aan schaamte en ingetogenheid. Ook het luisteren naar schunnige taal is niet toegestaan. De luisteraar stopt namelijk zijn oren niet dicht voor de obsceniteit van de spreker. Misjle 22:14 zegt dat een vervreemde mond een diepe kuil is en zij die door Hasjem worden veracht, zullen daarin vallen. Daarom is een ieder verplicht om verfijnd te spreken. Zelfs als zou het om niet verfijnde woorden gaan ten behoeve van de Torah [Shaar Teshuva van Rabbenu Yonah].

Daarom leren de Chazal dat wij op moeten letten dat wij altijd lasjon nekijah [ne-ki-jah], schone taal, spreken [Pesachim 3a]. Maar wat is lasjon nekijah en onreine taal [valt onder lasjon hara]?

"Sjema' benie moesar 'aiecha titsj torat 'imecha...Hoor mijn zoon, de leer van uw vader en verlaat niet de leer van uw moeder" [Misjle/Spr. 1:8]. Alles wat je moeder vroeger tegen je zei dat je dat niet mocht zeggen ["Was je mond met zeep!"], is een indicatie wat lasjon nekijah is. De eerste lessen leer je dus thuis.

Vervolgens leer je buiten de deur wat lasjon nekijah is wanneer je een goede omgeving kiest en er voor zorgt dat je onder goed gezelschap begeeft. Dan wordt lasjon nekijah vanzelf een onderdeel van jezelf. Zo zeiden de Joden in Slabodka nooit "Sjlecht" [slecht]. In plaats daarvan zeiden mensen "niet goed". De Chazon Ish leert ons zorgvuldig te zijn met het uiten van je gedachten in woorden, want woorden zijn krachtig.

Bron:
Rav Avigdor Miller on What is Lashon Nekiyah TAPE # E-167
Copyright © 2018 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.