15 Adar II 5784 | 24 februari 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Wanneer wordt een ta'anit jachid een persoonlijke vastendag als succesvol beschouwd?
Publicatiedatum: zaterdag 13 april 2019 Auteur: redactie | 1.376 keer gelezen
Redactie, Tesjoeva [Inkeer], Moessar [ethiek], Pad der Oprechten [Mesillat Yesharim], Hasjkove volgens de RaMCHaL , Leer van Rav Avigdor Miller »
Wanneer iemand zijn ta'anit jachid, persoonlijke vastendag, succesvol kan noemen, is moeilijk te zeggen. Rav Miller Z"L leert iets opmerkelijks.

Allereerst is Rav Miller natuurlijk niet tegen vasten. Wanneer iemand een ernstige zonde heeft begaan, zal hij iemand nooit afraden niet te vasten om tesjoeva te doen.

Toch heeft Rav Miller een ander variant van tesjoeva voor erstige zonden dan ta'anit jachid. Het lijkt makkelijker, maar dat is het niet!

Rav Miller heeft iemand - die hem eens voor advies had gevraagd met betrekking tot ta'anit jachid - geadviseerd dat hij beter Messilat Jesjariem, Pad der Oprechten, van de RaMCHaL TIEN keer kan lernen. De persoon kon zijn oren niet geloven. Tien keer? Ja, tien keer. Rav Miller voegde er aan toe vooral niet snel te lernen maar langzaam, want tien maal Messilat Jesjariem lernen is beter dan een ta'anit jachid. Hoewel onze artikel-serie van Messilat Jesjariem echt aangeprezen kan worden en een goed begin is, spreekt Rav Miller echt over het boek [ander variant met commentaar] Messilat Jesjariem.

Het kan zijn dat iemand niet staat te springen dit boek tien keer te lernen. Misschien heeft hij het gevoel dat hij iets moet doen waarmee hij het gevoel krijgt iets te verliezen nadat hij [zwaar] heeft gezondigd. Maar dan nog zal een dag vasten je niet helpen het spijt-gevoel te krijgen dat je iets verloren hebt te opzichte van de zonde. Ookal heb je een ontbijt, een lunch en een avondmaal opgegeven, het feit is dat een zonde, zeker een zware zonde, zwaarder is die met het overslaan van drie maaltijden niet te compenseren is.  
Het leren van Messilat Jesjariem, als je het ook toepast in je leven, daarentegen wel. Het voorkomt namelijk dat je weer *diezelfde [grote] zonde doet, omdat je dan gaat wegrennen voor zonde. De RaMCHaL leert je ook waarom de zonde jouw Olam Haba kan kosten en/of een lang verblijf in Gehinnom, chalillah. Daarbij kost tien keer lernen van Messilat Jesjariem veel tijd, wat beter compenseert dan één dag vasten. 

Echter om helemaal niets te doen is geen optie. Als iemand niet in staat is - om wat voor reden dan ook - Messilat Jesjariem tien keer rustig te lernen, dan is ta'anit jachid veel en veel beter dan helemaal niets doen.

Daarom blijft Rav Miller bij zijn mening. Messilat Jesjariem tien keer goed lernen is de beste optie!

*Footnote: succes in het tesjoeva-proces is het laten van de zonde - wanneer je weer in dezelfde situatie komt.

Bron: Rav Avigdor Miller on Fasting for a Sin TAPE # E-220
Copyright © 2019 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.