12 Ijar 5784 | 20 mei 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Het Licht van Mijn Leven
Publicatiedatum: donderdag 06 juni 2019 Auteur: Rabbi Sprecher; vertaald door Jessica van Wijncoop | 1.328 keer gelezen
Rabbi Sprecher, Leer van de Lubavitcher Rebbe »
“Naar de mond van G'd verbleven zij in het kamp, en naar de mond van G'd reisden zij” [Bamidbar/Num. 9:23]. Het Joodse Volk wist van tevoren nooit hoe lang ze zouden verblijven in het kamp in de wildernis. Het kon voor een dag of zelfs voor jaren zijn. Niettemin zette wij de Misjkan [de Tabernakel] op in ieder kamp, daarmee G'd’s instructies volgend om de Misjkan altijd te laten functioneren.

Wat is het doel van de Torah die ons aloude geschiedenis lijkt uit te leggen? We weten dat de Torah G'd’s GPS is (G'd’s Persoonlijke Systeem) voor alle tijden. De Lubavitcher Rebbe vertelt ons dat dit verhaal ons twee belangrijke lessen leert. Nummer 1: we zouden moeten herkennen dat het G'd is die ons leidt door al onze persoonlijke gebeurtenissen in het leven, hetzij geografisch, emotioneel of spiritueel. Natuurlijk is het nodig dat we zelf moeite doet en onze eigen plannen maken in het leven, maar tegelijkertijd moeten we ons realiseren dat G'd alle tussenstops regelt op “The Long and Winding Road”.

De tweede les is: we zouden nooit onze leven on hold moeten zetten, zelfs niet wanneer we in tijdelijke situaties zitten. Of een persoonlijke gebeurtenis nu een dag duurt of een jaar of levenslang, we kunnen die gebeurtenissen omzetten in een Misjkan, doordrongen van G'd’s Heilige Aanwezigheid.

Maar hoe kunnen we deze taak vervullen? De Torah zegt ons: “De Heilige Ark van G'd’s Verbond reisden voor hen uit in de wildernis” [Bamidbar/Num. 10:33]. Tijdens al onze reizen door de woestijn is het Joodse Volk voorgegaan door de Heilige Ark die de weg leidde en het pad vrijmaakte van potentiële gevaren en obstakels. Dit is zo gegaan tijdens de lange en tragische geschiedenis van het Joodse Volk. Tijdens onze reizen door de eeuwen heen, wanneer we de ARK – ‘ARON [van het woord 'OR wat het Licht van de Torah betekent] volgden, vonden we spirituele en materiële vervulling en voldoening.

De Heilige Torah is waarlijk het licht in ons leven, zoals het lied die van Debby Boone gaat: “You Light up My Life”. Dat is PRECIES wat de Heilige Torah doet voor ons!

Copyright © 2019 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.