12 Siewan 5784 | 18 juni 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Tsietsiet – Koop er Eén, Krijg er 613
Publicatiedatum: woensdag 26 juni 2019 Auteur: Rabbi Sprecher; vertaald door Jessica van Wijncoop | 1.662 keer gelezen
Rabbi Sprecher, Tsietsit, Leer van de Lubavitcher Rebbe, Mitswes [geboden] doen »
“Als je de tsietsiet ziet, zal je al de mitswes [geboden] van G´d herinneren, om ze na te leven” [Bamidbar/Num.15:39].

Rasji noemt bij deze vers dat de gematria [getalswaarde van Hebreeuwse letters] van het woord tsietsiet [schouwdraden] gelijk is aan 600 en met acht koorden van de tsietsiet plus vijf knopen bij elkaar is dat 613, wat overeenkomt met de 613 mitswes van de Torah. Maar waarom hebben we het kledingstuk nodig waaraan de tsietsiet vastzit? Waarom dragen we niet gewoon alleen de tsietsiet?

De Lubavitcher Rebbe legt uit dat het antwoord in de betekenis van kleding te vinden is. Het verschil tussen voedsel en kleren, twee van onze belangrijkste levensbehoeften, is dat voedsel deel van ons wordt als we het eten, terwijl kleding altijd buiten ons blijft. Voeding wijst in de Torah op de aspecten die we kunnen begrijpen en ‘verwerken’, terwijl kleding wijst op dat deel van de Torah die ons begrip te boven gaat.

De mitswa om de tsietsiet aan onze kleding vast te binden duidt op dat het niet zo simpel voldoende is om je gewoonweg de mitswes te herinneren. Kleding met tsietsiet dragen helpt om ons eraan te herinneren dat de Torah met alle mitswes G’ds Eigen Wijsheid is die alle beperkingen van onze menselijke verstand overstijgt.

Rav Soloveitchik legt uit dat de blauwe techelet [bepaalde kleur blauw-violet van het zeediertje chizallon] van de tsietsiet symboliseert dat alle gebeurtenissen in het leven zo diepzinnig en mysterieus zijn als de diepblauwe lucht. De Talmoed in Menachot stelt dat de blauwe techelet van de tsietsiet ons eraan herinnert om naar boven te kijken naar de blauwe hemelen en het prachtige eraan te bewonderen, het immense uitspansel van eindeloze ruimte, dat leidt naar de Bron die de Ejn Sof – G’d Zelf - is!

Zoals Tehilliem/Psalm 19 stelt: “De Hemelen vertellen van de glorie van G’ds Geweldige Grootheid.” Door bewondering en waardering van G’ds Grootheid, kunnen we onze eigen grootheid ook bereiken en realiseren!

Copyright © 2019 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.