14 Tammoez 5784 | 20 juli 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Bilaam´s Zegening - Carpe Diem
Publicatiedatum: woensdag 10 juli 2019 Auteur: Rabbi Sprecher; vertaald door Jessica van Wijncoop | 2.030 keer gelezen
Rabbi Sprecher, Mitswes [geboden] doen »
Eén van de mooiste zegeningen die we in de Torah ontvangen zijn uitgesproken door de beruchte en kwaadaardige Bilaam. Bijvoorbeeld: “Zie, het Joodse volk zal opstaan als een machtige leeuw…” [Bamidbar/Num. 23:24].

Rasji schrijft over deze vers dat Israël zichzelf versterkt als een meedogenloze leeuw om de mitswes [geboden] te bemachtigen. Rasji legt uit dat als we ontwaken uit onze slaap vroeg in de morgen, we opspringen en grijpen als een leeuw om mitswes van tsietsit [schouwdraden], tefilien [gebedsriemen] en gebed te doen. Rav Moshe Feinstein zegt dat Rasji ons leert dat een mitswa die direct wordt gedaan – omdat iemand bang is de mitswa uit te stellen - verdienstelijker is dan enige andere vorm van mitswa.

Iemand zou zich kunnen afvragen wanneer een persoon onderweg is en een mitswa komt op zijn pad, welke wijze heeft de voorkeur om de mitswa uit te voeren: het direct doen of later later maar dan op een evenwichtigere wijze uitvoeren? De Torah leert ons hier dat een mitswa die direct wordt ‘aangegrepen’ beter is, omdat onze actie laat zien dat wij bang zijn dat een onvoorziene gebeurtenis plaats zou kunnen vinden, die ons ervan weerhoudt om de mitswa op een later moment te doen.

Deze houding dat zulk ijverig gedrag toont, overtreft alle andere opties en het kan de uitvoering van onze mitswes verbeteren.

Dus, de Talmoed legt in Eruvin uit dat deze wereld lijkt op een enorm buffet op een bruiloft. Net als bij een bruidsbuffet met een grote selectie aan gerechten waar het water van in je mond loopt, kan je zoveel van het heerlijke eten grijpen en pakken als je wilt. Dit totdat de cateraar het allemaal wegneemt. Zo ook, terwijl we in deze wereld zijn, moeten we zo snel mogelijk net zoveel mitswes pakken als we kunnen voordat de Hemelse Cateraar het allemaal wegneemt! Zoals de beroemde gezegde gaat, carpe diem – grijp de mitswes van de dag zo snel als je kunt, voordat het te laat is. Dus ga ervoor!

Zoals Elvis Presley befaamde lied zegt: “It’s now or never!”

Copyright © 2019 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.