15 Siewan 5784 | 19 juni 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Onze Spirituele DNA
Publicatiedatum: woensdag 24 juli 2019 Auteur: Rabbi Sprecher; vertaald door Jessica van Wijncoop | 2.050 keer gelezen
Rabbi Sprecher, [Im]moraliteit »
Nadat het Joodse volk had gezondigd met de vrouwen van Moav en Midjan, gaf G'd als straf een plaag dat 24.000 Joden doodde. Toen gaf G'd Moshe de opdracht om een nieuwe volkstelling te doen. Rasji merkt op dat elke familienaam van de 12 stammen een voorvoegsel heeft van de Hebreeuwse letter Heh en een achtervoegsel van de letter Joed.

Rasji legt uit dat de reden hiervan is dat G'd door middel van Zijn Naam – met de Joed en de Heh - toont dat, al waren de Egyptenaren meesters over de lichamen van Am Jisrael [volk van Israël], zij geen enkele Joodse vrouw hebben geschonden, behalve één [Rasji over Sjemot/Ex. 2:11 en Wajjiqra/Lev. 24:11]. Alle andere Joodse vrouwen bleven puur, heilig en loyaal aan hun mannen. Dat is waarom G'd Zijn Naam aan alle familienamen toegevoegd en verbonden heeft.

In de Talmoed in Sotah 11b staat dat het de verdienste van de heilige Joodse vrouwen was waardoor Israël de bevrijding van onze Egyptische gevangenschap waardig werd.
De Midrash Vayikra Rabba 32 legt uit hoe de Joodse slaven, mannen en vrouwen in staat waren om ondanks de moeilijke omstandigheden een hoog niveau van heiligheid te bereiken. Het was dankzij onze heilige moeder Sarah, die puur en kuis bleef toen ze ontvoerd werd door Farao, en dankzij Joseef, die de verzoekingen en verleidingen weerstond van Potifars vrouw.

Doordat onze moeder Sarah en Joseef Hatsaddiek [de Rechtvaardige] hun heiligdom, puurheid en heiligheid beschermden in Egypte, werd dit een deel van de erfenis en het spirituele DNA van het Joodse Volk. Dit maakte het voor ons mogelijk om 210 jaar lang moreel puur te blijven in het moreel zondige en vervallen land van Egypte.

Net zoals fysieke kenmerken doorgegeven worden van generatie op generatie, zo gebeurt hetzelfde met spirituele attributen. Dit leert ons het belang van een puur, heilig en spirituele leven kennen, want wat iemand doet of niet doet beïnvloedt en werkt door op de nakomelingen van alle toekomstige generaties.

Dus laten we onze spirituele DNA op een wijze en constructieve manier inzetten. Waar staat DNA voor? Ik geloof dat het staat voor: “Divine Natural Ability” [G’ddelijke Natuurlijke Competentie].
Copyright © 2019 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.