12 Ijar 5784 | 20 mei 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Zelfvertrouwen krijgen door de Torah
Publicatiedatum: zondag 04 augustus 2019 Auteur: de redactie | 1.294 keer gelezen
Redactie, Moessar [ethiek], Leer van Rav Avigdor Miller »
Zelfvertrouwen moet op basis van gezond verstand worden opgebouwd. Gezond verstand is inzicht hebben in de problemen van het leven. Wanneer je niet begrijpt wat in het leven echt belangrijk is, raak je gefrustreerd. Dit omdat je eigenlijk jaloers bent op waardeloze dingen [red. zoals geld, status, macht]. Jouw normen zijn lege waarden waardoor je ontmoedigt raakt en dit omdat je zelf [red. vindt] niet aan deze criteria voldoet.

Maar stel dat je leert en begint te begrijpen hoe belangrijk het is om de Torah te kennen door bijvoorbeeld een [of misschien wel twee of drie] pereq [hoofdstuk] Gemara te kennen en je leert het heel goed, dan ben je pas iemand [red. dit geldt natuurlijk voor alle delen binnen de Torah, moessar en Hasjkava]. Het maakt niet uit wat anderen denken, omdat je dan weet wat echt belangrijk is en dat gegeven moet je zelfvertrouwen geven.

Echter, als je niet weet wat de Torah inhoudt, als je de grootheid van de Torah niet waardeert, dan kun je weliswaar een grote Oved Hasjem zijn, maar wanneer jij je eigen grootheid niet waardeert [ondanks je Torah lernt], zul je ook geen zelfvertrouwen hebben. Dit komt omdat je geen normen hanteert die er toe doen.

Wanneer mensen gerechtigheid, fatsoen, emet [waarheid], beleefdheid, chesed en jirat sjamajiem [vrees voor de Hemel] boven alles stelt en erkennen dat deze eigenschappen de juwelen zijn van iemands karakter, dan mogen deze mensen trots zijn, omdat zij degene zijn die in deze wereld werkelijk van belang zijn.

Daarom moet zelfvertrouwen op [red. deze bovengenoemde] normen worden gebaseerd. Je moet de ware waarden [red. van de Torah] leren kennen en ernaar streven deze te bereiken. Als je een Jood bent, zou dat de eerste basis voor zelfvertrouwen de wetenschap "ik kom uit de ‘Am Hasjem!" moeten zijn. Als iemand nooit geleerd heeft zichzelf als een Jood te respecteren, zal hij onzeker zijn; hij zal proberen zijn [red. Joodse] identiteit te verbergen wanneer hij onder de gojiem of onder niet-religieuze Joden is. Maar wanneer iemand waardeert wat werkelijk belangrijk is en leert wat het precies betekent om te worden gekozen - de bechiraj Hasjem - als de priesters van Hakadosj Baroech Hoe [degenen die de Hakadosj Baroech Hoe liefheeft en verhoogd is onder alle naties], dan heeft iedere Jood dus een reden om echt trots te zijn.

Het zijn alleen degenen die dat niet begrijpen, die niet de echte normen hebben waardoor zij zelfvertrouwen missen.

Bron: Rav Avigdor Miller on Achieving Self-Confidence TAPE # 598
Copyright © 2019 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.