15 Siewan 5784 | 19 juni 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Stemmingen
Publicatiedatum: zondag 08 september 2019 Auteur: Jessica van Wijncoop | 1.348 keer gelezen
De Vrije Wil, Goed en Kwaad, Moessar [ethiek], Leer van Rav Avigdor Miller »
Photocredits©TrendHunter

Stel je voor dat een man achter het stuur in de auto zit en hij rijdt op de snelweg - een grote, drukke weg - en hij besluit om dan een humeur te krijgen. Wat betekent het om humeurig te zijn? Het betekent in feite dat je toegeeft aan de jetser hara [kwade neiging]. Een mens moet zichzelf altijd onder controle houden. Hij moet weten dat hij een dienaar van Hasjem is.

Welnu, het leven is een snelweg en de snelweg is veel gevaarlijker dan enig andere weg die je ooit met een auto zal nemen. We kunnen het ons niet veroorloven om toe te geven aan stemmingen. Op elk moment moet iemand zich er van bewust zijn dat hij in de eerste en voornaamste plaats voor Hasjem staat en dat hij verantwoordelijk is voor zijn gedrag – en tot jouw gedrag behoren ook jouw stemmingen. Je bent verantwoordelijk naar Hasjem. Je kunt niet toegeven aan atsvoet, aan verdriet. Nee, verdriet is een jetser hara. Je kunt niet toegeven aan atsloet, aan luiheid; ook dat is de jetser hara.

Een mens moet altijd in een goede stemming zijn. Dat is ook een vorm van bechirah, vrije wil. Het is de keuze van het nemen van de juiste pad in het leven. Je zou altijd in een vreugdevolle stemming moeten zijn. Wees samei’ach b’chelko [blij zijn met wat je hebt] – een mens zou altijd blij moeten zijn met Hasjem אשרי העם שהשם אלוקיו [prijzenswaardig is het volk wiens G’d Hasjem is] – het is het grootste geluk, dat Hasjem onze G’d is.

We hebben vele gedachten die door ons hoofd gaan en iedere gedachte is bestuurd – het is aan jou om je gedachten te geleiden. Er bestaat niet iets als een humeur krijgen. Je zit achter het stuur en je hebt verschillende keuzemogelijkheden voor je: als je ergens aan wilt denken, kies liefde voor Hasjem. Of kies samei’ach b’chelko. En dan morah shamajiem [ontzag voor Hasjem]. Er zijn verschillende mogelijkheden, verschillende gedachten waaruit je kunt kiezen.
Maar haal je ogen nooit van de weg en het stuur af. Humeurig worden betekent gewoon dat je toegeeft aan de jetser hara. En humeurige mensen zijn slachtoffers van iedere vorm van verleiding en zonde. Het is alleen wanneer mensen verdrietig en somber of neerslachtig worden dat ze slachtoffer worden van de jetser hara.

Bron: Rav Avigdor Miller on Moods Tape #806

Afbeeldingcredits©middot - eigenschappen - Torah Around the Clock
Copyright © 2019 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.