12 Tammoez 5784 | 18 juli 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Corona en Mosje's bescheidenheid
Publicatiedatum: woensdag 01 april 2020 Auteur: Opperrabbijn Evers | 1.300 keer gelezen
Pesach, Arrogantie en nederigheid, Corona »

Verschillende Rabbijnen citeren in deze tijd de Talmoed (B.T. Gittin 56b) waarin Titus, de Romeinse generaal en later keizer, wordt vermeld die de 2e Tempel in Jerusalem heeft verwoest.

Ik citeer de Talmoed: "Nadat Titus de kostbare Tempelschatten geroofd had, pakte hij alles in het "parochet" (gordijn tussen de Kodesj en Kodesj Kodasjim, het Heilige en Allerheilige), stapte hij aan boord van zijn galei naar Rome om daar te worden bejubeld.

Tijdens de reis stak er plotseling een storm op die het schip bijna deed zinken. Titus begreep dat het geen natuurlijke storm was. Hij riep naar de Hemel: "G'd, bent u alleen maar sterk op zee? Farao in Egypte verdronk u in de Rietzee en Sisera verdronk u in de rivier Kiesjon. Kom op het droge, daar zal ik met u strijden!


Een mug
De Talmud vertelt ons dat G’d Titus niet ter plekke doodde voor deze brutaliteit. Zodra Titus voet aan wal zette, stuurde G’d een mug en zei: "Hier is een zeer klein schepsel in mijn wereld, laten we eens kijken hoe je ertegen zult vechten".

De mug kwam door Titus' neus in zijn hersenen terecht en beschadigde in zeven jaar zijn hersenen zodanig dat hij uiteindelijk hieraan stierf.

Mosje was het toppunt van bescheidenheid
We zien hieruit, dat G'd's wegen ondoorgrondelijk zijn, dat de mens zeer ontvankelijk blijft voor zelfs de kleinste schepsels, en dat we G'ds corona (=kroon) niet te licht moeten nemen. Een eigenschap die zeer bevorderlijk is voor een goede relatie met het Opperwezen is bescheidenheid. Mosje was het toppunt van bescheidenheid, zoals opnieuw werd aangetoond in Parsja Vajikra.

Kleine Alef
De alef aan het einde van het woord Vajikra is klein. Waarom? God had alleen Mosje, bij de inwijding van de Tabernakel, tot Zich geroepen vanwege zijn spreekwoordelijke bescheidenheid. God sprak alleen met Mosje van Aangezicht tot aangezicht.

Alef kan als woord ook "lernen" betekenen. Leer de Tora in nederigheid! De Tora blijft alleen behouden bij mensen die zichzelf niet opblazen. Mosje was en bleef uiterst nederig. Hij was een voorbeeld van echt goed Joods gedrag.

Alleen Mosje werd geroepen
Mosje bleef een ‘Mensch’. Hij begreep zijn menselijke kleinheid, omdat hij zo dicht bij G’d stond. Mosje groeide daarom elke dag in zijn spiritualiteit.

Pesach nadert met rasse schreden
We zitten nu in de maand Nisan. Binnenkort eten we alleen nog maar matza. Chamets is taboe. Chamets is gerezen brood, wat een veel te groot verlangen naar aardse dingen en een veel te groot ego symboliseert. Er is geen plaats meer voor G'd. Het zou nooit zo ver mogen komen...

Mazza-deeg blijft alleen dun en plat als het voortdurend wordt bewogen. De joodse wet, de Halacham, vereist voortdurend contact. Mazza wordt het alleen als de bakker continu aan het deeg werkt.

Mazza symboliseert de constante G’ddelijke voorzienigheid. De geringste verandering in het universum is Gods werk. Na de uittocht uit Egypte werd duidelijk dat G-d alle touwtjes in handen heeft.

©Opperrabbijn R. Evers 2020

Copyright © 2020 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.