14 Ijar 5784 | 22 mei 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Angst en stress bij dieren
Publicatiedatum: dinsdag 02 juni 2020 Auteur: de redactie | 1.215 keer gelezen
Redactie, Dieren en natuur, Media_levensbeschouwing, Moessar [ethiek], Kaf Hajasjar »
We weten dat in de Torah geleerd wordt goed te zijn voor dieren en dat er geen plaats mag zijn voor iedere vorm van dierenleed zonder reden [een reden kan de correcte manier van slachten zijn].

Mensen worden door Hasjem zelfs voor het veroorzaken van angst bij dieren en vogels gestraft! Dit komt omdat het dier zijn eigen spirituele "voogd" heeft [mazzal] die [bij het Hemels Bejt Din/Gerechtshof] namens ieder schepsel een klacht indient tegen de onderdrukker…

In Seifer Chareidim wordt een voorbeeld aangehaald, waarbij een rechtvaardige man ooit de Ari Z"L met grote eer in zijn huis binnenhaalde. Voordat de heilige Ari Z"L zijn reis hervatte, vroeg hij de rechtvaardige man: "Hoe kan ik je belonen voor de grote genegenheid die je me hebt getoond? Ik wil ook graag iets terugdoen voor de moeite die je voor mij gedaan hebt".

We spreken hier dus niet over een slechte, maar een zeer rechtvaardige man.

De gastheer antwoordde dat zijn vrouw enkele zonen had gebaard, maar op mysterieuze wijze stopte met zwanger worden. Hij dacht dat de Ari Z"L aan haar misschien wel een remedie zou kunnen bieden.

'Weet je", zei Ari Z"L, "Ooit stond er een kleine ladder in je huis waarop de kleine kuikentjes opliepen en weer naar beneden daalden om water te drinken uit een nabij gelegen vat. Op die manier konden zij hun dorst lessen en afgekoeld vinden".

"Op een dag zei je vrouw tegen de bediende dat ze de ladder moest verwijderen. Het was duidelijk niet haar bedoeling om de kuikens stress te bezorgen, maar enkel en alleen om het huis op te ruimen. Desalniettemin waren de kuikens vanaf het moment dat de ladder werd verwijderd zeer gestrest. Omdat ze nog te klein waren om te vliegen, ondergingen ze grote dorst en hun getjilp steeg op voor de Heilige, gezegend is Hij, wiens genade op al Zijn werken rust".

"Dit is de reden waarom er [door het Hemels Bejt Din] werd bepaald dat uw vrouw onvruchtbaar zou worden".

Natuurlijk zette de gastheer de ladder weer op zijn plaats en Hasjem stond de vrouw toe zwanger te worden en zoals voorheen kinderen te baren.

Uit dit verhaal blijkt dat Hasjem in Zijn overvloedige barmhartigheid en liefdevolle vriendelijkheid over ieder schepsel waakt en diegenen straft die een van hen onderdrukt. Iedere daad van een mens wordt zorgvuldig documenteert en zal hij zich moeten verantwoorden. Het is dus duidelijk dat je heel voorzichtig moet zijn om niemand tevergeefs te onderdrukken.

Deze vrouw - die zonder slechte bedoelingen - stress veroorzaakte bij de kuikens, werd onvruchtbaar. Laat staan al die rasjiem – slechte mensen – die opzettelijk dierenleed veroorzaken. Zij komen er veel slechter van af.

Bron: Kaf Hayashar hoofdstuk 7 van rabbi Tzvi Hirsch Kaidanover

Copyright © 2020 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.