5 Elloel 5784 | 08 september 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Blijf een positief mens en geef goedheid
Publicatiedatum: dinsdag 10 oktober 2023 Auteur: opperrabbijn Evers | 3.211 keer gelezen
Soekkot, Opperrabbijn R. Evers, Maatschappij, Sjmini Atseret/Simchat Torah, Lasjon Hara [kwaadsprekerij], Oorlogsvoering, Moessar [ethiek] »
EEN TERUGBLIK: NAMIJMEREN OVER DE AFGELOPEN FEESTDAGEN EN DE GROTE CATASTROFE DIE ONS DE AFGELOPEN DAGEN GETROFFEN HEEFT

Met wat een barbaarse oorlog worden we weer geconfronteerd. Wat een vreselijke gebeurtenissen, die ons heilige land overspoelen. Ik ben totaal geschokt en depressief over zo een beestachtige overval op mijn land. Het zijn mijn familieleden en mijn vrienden, die weer moeten opstaan om zichzelf tegen een groep volledige fanatiekelingen te verdedigen die maar een doel in hun leven hebben: het vernietigen van de joodse staat, het onteren van joodse vrouwen, het vermoorden van willekeurige burgers, het kapotmaken van joodse baby’s. Dit ‘nieuwe’ antisemitisme doet ons de ergste periode in de joodse geschiedenis weer opnieuw beleven. Wat een drama, wat een doffe ellende, die in naam van het geloof over ons uitgestort wordt.

Met een wapen in de ene hand en een troffel in de andere hand moeten we echter ons joodse land positief blijven opbouwen. We mogen onze positieve uitstraling en onze ongelooflijke bijdrage aan de ontwikkeling van de mensheid niet door al deze negativiteit laten overschaduwen. We moeten goed, vriendelijk en positief blijven, hoe moeilijk dit ook is in deze tijden waarin wij geconfronteerd worden met de grofste bestialiteiten, die in de menselijke geschiedenis gepleegd zijn. Blijf een ‘Mensch’ in de ware zin van het woorw.

Ik liet me weer eens inspireren door een van mijn goede vrienden, Opperrabbijn Jonathan Sacks. Deze man was zo inspirerend dat ik enkele van zijn gedachten met jullie wil delen. Hij maakte een lijst van eigenschappen waar we allemaal beter van worden. Luister ernaar en je merkt, dat je een beter mens wordt. Dit is de belangrijkste boodschap van ons Jodendom.

Vorige maand was de sjofar G’ds wake-up call. We slaapwandelen te veel door het leven. We verspillen onze tijd aan te veel dingen die niet echt belangrijk zijn. De echt belangrijke zaken zijn opbouwend en constructief, het leven te koesteren en de liefde voor G’ds schepping te verspreiden. We moeten G’d nadoen en imiteren. G’d bouwde in de scheppingsdagen een prachtige wereld. Laten we die ook goed houden.

We zijn te weinig bezig met waar het leven echt om draait. Mijn vader z.l. zei op zijn sterfbed: “Alles in het leven draait om de liefde”. Liefde voor HaSjeem, de medemens, het Jodendom en de Tora staan bij ons centraal.

Jodendom is een en al liefde. Heb G’d lief met heel je hart, ziel en heel je vermogen. Heb je naaste lief als jezelf. Heb de vreemdeling lief. Liefde is de alchemie die het leven verandert in goud. Echt geluk, binnen je huwelijk, als ouder of op je werk, is altijd het product van liefde. Waar liefde is, daar is G’d. Wanneer we van anderen houden, stroomt G’ds liefde door ons heen. Om te leven moet je leren lief te hebben.

Lopen we rond met een gevoel van zin en vervulling? Jom Kippoer was de gelegenheid bij uitstek om even te stoppen en kijken of we van richting moeten veranderen. HaSjeem helpt ons een handje door al onze zonden tussen mens en G’d te vergeven. Na Jom Kippoer kunnen we weer met een geheel schone lei opnieuw beginnen. Jom Kippoer is een ernstige dag van bezinning maar ook de dag van de grootste simcha (vreugde) van het hele jaar.

Jodendom is ’s werelds oudste en meest verfijnde tijdmanagementsysteem. Jodendom zorgt ervoor dat we leven voor de dingen die ertoe doen, die betekenis, waarde en vreugde brengen. Jodendom is positief, waardeert het leven en vervulling door bezig te zijn met nobele, mensverheffende zaken.

Jodendom verandert je leven. Wees een dankbaar mens. Door te bidden, davvenen, danken we G’d voor alles wat we hebben, en voor het leven zelf. Dit klinkt misschien eenvoudig, maar dankbaarheid verandert je leven. Dankbaarheid is een belangrijke pijler van het Jodendom en van onze tefilla, onze gebeden.

Alles wat we als vanzelfsprekend beschouwen is eigenlijk heel bijzonder. We worden omringd door zegeningen. We zijn hier, we zijn vrij, we hebben familie, vrienden, we hebben kansen die onze ouders niet hadden en onze grootouders zich niet eens konden voorstellen.

Ja, we hebben problemen, angsten, pijn. Als we eenmaal dankbaar zijn, lijken onze problemen kleiner en voelen we ons sterker. Medisch is aangetoond dat dankbare mensen langer leven en meer immuun tegen ziekte zijn. Danken betekent geluk brengen, ook in moeilijke tijden.

Jodendom geeft je leven continuïteit en duurzaamheid. Als je wilt dat je kinderen Joods blijven, wees dan consistent. Consistentie is niet alleen van belang binnen het gezin, maar ook ver daarbuiten. Niet-Joden respecteren Joden die het Jodendom respecteren. Niet-Joden schamen zich voor Joden die zich schamen voor het Jodendom. Degenen die offers brengen voor hun geloof slagen er meestal in om het door te geven aan hun kinderen.

Cadeautjes geven een dag lang plezier, waarden brengen levenslang geluk. Geef je kinderen materialistische geschenken en je zult ze voor altijd verpesten; ook zullen ze je er later in hun leven niet voor bedanken.

Geef ze idealen, leer ze lief te hebben, respect te betuigen, te bewonderen, train ze om verantwoordelijkheid te nemen en leer ze aan anderen te geven. Help hen thuis te zijn in het Joodse leven. Laat ze trotse Joden worden. Ze zijn je dankbaar voor wat je hen hebt helpen worden.

Kwaadspreken is taboe
Mijn ouders hadden alles meegemaakt in de Holocaust. Toch spraken ze nooit kwaad over anderen. Lasjon hara, kwaadsprekerij, is negatieve dingen zeggen over andere mensen, zelfs als ze waar zijn. Het Jodendom wil dit niet hebben. Het straalt geen positiviteit uit. Degenen die slecht over anderen spreken, vergiftigen de sfeer. Lasjon hara ondermijnt relaties en veroorzaakt grote schade. Men zegt dan: “maar het is waar”, maar men vergeet dat lasjon hara altijd iets is wat waar is. Als een bewering onwaar is, wordt dit motsi sjem ra genoemd (‘het verspreiden van een slechte naam’).
Men verontschuldigt zich: “maar het zijn slechts woorden”, maar men vergeet dat woorden heilig zijn. Zie het goede in mensen – en als je iets slechts ziet, zwijg dan. Iemand met respect voor anderen, kan kwaadsprekers niet respecteren.

Kruip uit je schulp. Geef je tijd aan anderen. Geluk brengen in het leven van anderen werkt antidepressief, ook voor jezelf. Bezoek de zieken. Nodig iemand uit die alleen is. Deel je vaardigheden met anderen. Wees altijd optimistisch en positief. Zo verbeter je de wereld en begin je bij jezelf.

De deur naar geluk opent zich naar buiten. Je niet prettig voelen, komt vaak door eenzaamheid. Breng iemand anders het geschenk van jouw aanwezigheid. Je zult je niet langer alleen voelen. De mens is niet geschapen om alleen te zijn. Dit staat al in het eerste boek van de Tora, Bereesjiet, Genesis, vlak na de schepping van de eerste mens: “Het is niet goed, dat de mens alleen is”.

Simcha, vreugde
De belangrijkste emotie in Tora en Tehilliem (Psalmen) is simcha. Dien G’d met vreugde. Je kunt vreugde ervaren, zelfs in moeilijke tijden. Zoals de zon door de wolken schijnt, bevrijdt vreugde de geest. Laat je verrassen door vreugde. Blijdschap betekent je ziel openen voor de positieve straling van het leven. Laat je gevoel van verwondering nooit vervlakken.

Ik wens jullie met een bloedend hart allemaal nogmaals Sjana tova oemetuka. Moge dit jaar zoet en gezegend zijn voor ons allemaal. Helaas was het met Sjemini Chag Ha’atseret en Simchat Tora geen goede start voor Am Jisra’eel. We kunnen al deze vreselijke gebeurtenissen alleen neutraliseren met goedheid en positiviteit, onze ware menselijke essentie. Dat wordt het zeker als we al deze mooie Joodse gedachten realiseren.



Copyright © 2023 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.