17 Niesan 5784 | 25 april 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Waarom eten we Hamantashen op Purim?
Publicatiedatum: donderdag 05 maart 2009 Auteur: Joel von Schükkmann | 2.955 keer gelezen
Poeriem, Minhagiem [Gewoonten en Gebruiken] »

Tuurlijk, het is lekker. Maar dat is niet de enige reden dat we Hamantashen eten. Hamantashen zijn de welbekende driehoekige gevulde koekjes dat we op Purim eten. In het Yiddish noemen we dit koekje 'Mun," wat je spelt me de letters Mem, Hei, Nun, wat de naam 'Haman' vormt. De drie hoeken van het koekje staan voor de drie avos (voorvaderen), Avrohom, Yitzchok en Yaakov.

Toen Haman de drie Avos zag nam zijn macht af. De hoeken zijn ook gebaseerd op de tekst, "V'chol karnei reshoim agadeia" (Ik zal de 'hoeken' van kwaadaardigheid omploegen).

De minhag Yisroel Torah leert ons middels 'Yafeh L'lev' , dat er een gewoonte was om kaas en melkproducten te eten op Purim, net zoals op Shavuos. Omdat in de Talmoed (B.T Shabbos) er staat dat de Bnei Yisroel (kinderen van Israel) de Torah bij de berg Sinai hadden geaccepteerd omdat ze gedwongen werden. Maar in de tijd van Achasverosh namen ze het op zich uit vrije wil.

Zie HIER voor het recept

©Joel von Schükkmann voor Jodendom-online 2009

 

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.