17 Kislew 5784 | 30 november 2023
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
De Mystieke connectie tussen Pesach en Birkat Hachamah
Publicatiedatum: zondag 12 april 2009 Auteur: Rabbijn prof. Efraim Sprecher | Vertaling: Devorah | 2.195 keer gelezen
Pesach, Rabbi Sprecher, Birkat Hachamah »

Birkat Hachama in Metsada

Lente en Pesach brengen dezelfde boodschap van de vernieuwing, nieuwe energie en de gelegenheid voor creativiteit en productiviteit. De Tora en de natuur vormen samen een harmonieuze paar, ieder heeft zijn commentaar, zijn uitleg en de een versterkt de waarden en leerstellingen van het andere. Niets maakt het idee van de kwaliteiten en het unicum van de maan Nissan.

De zonsopgang net voor Birkat Hachama ergens in  NL ©Devorah

Dit jaar is het 5769 (2009 is de gewone jaartelling) en de maand Nissan bevat nog een speciale kenmerk van de natuur: Birkat Hachamah, de zegen voor de zon. Deze zegen en ceremonie vindt iedere 28 jaar plaats, altijd op een woensdag en dit jaar was het op Erev Pesach, 8 april. De hemelse cyclus van 28 jaar verwijst naar de zon en de aangrenzende planeten en manen in onze zonnestelsel, die ongeveer in de zelfde relatieve posities staan ten tijde van creatie.

Sjacheris net voor Birkat Hachama in de synagoge in  NL ©Devorah

Door een eenvoudige zegen - Oseh ma'aseh Bereesjiet, dat G'd alles maakte en ook nu continueert met het scheppen van onze heelal - die wij op die morgen uitspreken, erkennen wij het feit van de Schepping en het bestaan van onze Schepper. Het is een kardinaal fundament binnen het Jodendom dat wij in G'd geloven en in Zijn schepping van onze heelal.

Dit jaar staat het als een passende introductie van de Pesach Seder, dat die avond plaats vond. Aangezien de Seder de verdere eigenschap van G-d bevestigt die Jodendom benadrukt - Zijn unieke begeleiding van de mensen van Israël en Zijn speciale rol in menselijke gebeurtenissen en geschiedenis.

Deze maand van Nissan staat voor twee principes en geloof binnen Jodendom:

•1.       het universeel en het algemeen
•2.       het individu en het nationaal

Birkat Hachama vanuit de tuin van de synagoge in  NL ©Devorah

Het is de voorstelling van deze twee schijnbaar ongelijksoortige inzichten van de rol van G'd in menselijke zaken, die de scheiding tussen het Jodendom van andere geloven schetst. De Joodse G'd is de G'd van iedereen, van natuur en het volledige heelal (1), terwijl Hij gelijktijdig de G'd van Israël en de Joodse mensen zijn (2). En dit is voor ons van de maand Nissan ook een belangrijke les. Nissan opent voor ons een poort om naar geestelijke grootsheid te staren. Het staat ons toe dat wij de hand van G'd in menselijke zaken (1) en voornamelijk in de Joodse geschiedenis te zien (2).

©Rabbi prof. E. Sprecher 2009

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.