12 Tammoez 5784 | 18 juli 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Waarom Joden de Naam van G'd niet voluit schrijven
Publicatiedatum: dinsdag 05 mei 2009 Auteur: Joel von Schükmann en Devorah | 3.648 keer gelezen
Halacha, Joël Nesanel Schukkmann, Redactie, De Namen van G'd , Minhagiem [Gewoonten en Gebruiken] »

Over het uitschrijven

We gebruiken niet G-ds volledige naam uit respect voor Zijn heiligheid. In onze traditie is een naam namelijk niet zomaar iets. Een naam zegt iets over de natuur, essentie en de karakter van de persoon.

Daarom schrijven wij over  het algemeen G-ds naam niet al te vaak. Ik heb mensen wel eens horen zeggen dat dit te maken heeft met het verbod om G-ds naam ijdel te gebruiken. Alleen is dat in dit geval niet zo, omdat dit verbod alleen maar gaat over het afleggen van een eed/belofte. Het Hebreeuwse woord dat in de Torah, wat men vaak met 'ijdel' vertaald, gebruikt wordt betekent letterlijk 'voor onwaarheid,' en in dit geval zou men G-ds naam dan dus voor leugens gebruiken, wat natuurlijk een grote overtreding is.

Er bestaat geen echt verbod op het schrijven van G-ds naam, maar wél op het uitwissen/vernietigen van G-ds naam. En omdat er altijd een grote kans is dat G-ds naam per ongeluk wordt uitgewist, vermijden wij dit dus door het door het niet helemaal uit te schrijven. Eigenlijk bestaat er ook niet een verbod op het schrijven van G-ds namen op de computer of het internet, omdat het dan geen vaste vorm heeft en dus niet permanent vastgezet is. Dus hebben de rabbijnen van onze tijd besloten dat 't schrijven op de computer géén permanente vorm is. Dus is het ook geen probleem om het bijvoorbeeld met je backspace toets weg te halen, maar zodra je het uitprint - en het dus op papier komt - is het wel permanent. Dat is ook de reden waarom we het vermijden om G-ds naam op de site Jodendom-online uit te schrijven,  omdat er altijd een kans bestaat dat iemand het uitprint en zonder het te weten het na het lezen G-ds naam vernietigd.

Dit principe kunnen wij terug vinden in Devarim (Deut) 12:3-4: Jullie moeten hun altaren omverhalen, hun gewijde stenen in stukken slaan, hun afgodisch-vereerde bomen in het vuur verbranden, de uitbeeldingen van hun godenstuk hakken en hun naam van die plaats laten verdwijnen. Doe zoiets niet voor de Eeuwige jullie G-d."  Hieruit leren de rabbijnen dat het ons verboden is om iets heiligs (hetzij een boek, G-ds naam, etc) te vernietigen.

Pagina index:
Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.