19 Tisjri 5784 | 04 oktober 2023
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
G'ds Getuigen; iedere vrijdagavond een mini Jom Kippoer
Publicatiedatum: maandag 16 november 2009 Auteur: Redactie | 2.402 keer gelezen
Jom Kippoer, Rabbi Sprecher, Redactie, Sjabbat, Media_levensbeschouwing »

De sjioer is een verslaglegging op MP3 van de sjioer
"Bereesjiet" van Rabbi Sprecher op
26 Tisjrej/14-10-2009
in de Diaspora Jesjive in Jeroesjalajiem.
De MP3 is in Jeroesjalajiem.

In deze MP3 zal Rabbi Sprecher aan de hand van Bereesjiet 2:3 aantonen dat wij G'ds Getuige zijn dat Hij Schepper is van Hemel en aarde.

Bereesjiet/Gen. 2:3

Verder wordt er besproken dat de Sjema' ook over G'ds Getuige spreekt! Want Getuige in het Hebreeuws is ‘‘Ad', (witness). Dit woord wordt gespeld met de letters ‘Ajin en Dalet. De laatste letter van de eerste en laatste woord van de Sjema is in de Tora groter gedrukt dan de rest, waardoor ‘Ad, Getuige, eruit springt. Wij getuigen iedere Sjabbes niet alleen van onze Schepper, maar wij getuigen meren keren per dag ook van Zijn EENHEID.

 

Devariem/Deut. 6:4

Als beloning dat wij iedere week onze Schepper getuigen, geeft Hij ons de gelegenheid kappara= boetedoening te doen. Iets wat we normaliter uitsluitend op Jom Kippoer doen. De rabbijn legt uit dat in feite iedere kiddoesj die op Sjabbatavond met een oprecht hart gedaan wordt (hierin getuigen wij dat Hij Alleen Schepper is, dat Hij in zes dagen de wereld schiep en op de zevende dag rustte), een wekelijkse mini Jom Kippoer voor ons kans zijn.

Laten wij er voor zorgen dat onze Kiddoesj geen gemiste kans is!

Om dit allemaal te kunnen beluisteren, moet je HIER op klikken. Vragen? Stel ze zelf aan de rabbijn of bespreek deze met andere forummers.

©Jodendom-online 2009

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.