18 Kislew 5784 | 01 december 2023
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Een Ander Joods Geluid: een collectieve Stockholmsyndroom
Publicatiedatum: donderdag 17 juni 2010 Auteur: Redactie | 4.140 keer gelezen
Flotilla, Redactie, Antisemitisme binnenland, Ander Joods Geluid, Gretta Duisenberg »

 Je hoeft niet van EAJG te zijn, dat je deze twee Joodse en Palestijnse jongetjes samenziet, dan de oorlog tussen Israel en de Palestijnen.

"Als dat kankergezwel van bezetting, annexatie en achterstelling niet verdwijnt, zal het Midden-Oosten een brandhaard blijven."

Max Wieselmann EAJG

"Wij Joodse mensen weten als geen ander waartoe dit soort discriminatie kan leiden."

Harry de Winter EAJG

Vorig weekend gelezen:
"De Israëlische actie vond plaats in internationale wateren. De schepen van Free Gaza waren op weg naar Gaza met hulpgoederen aan de Gazaanse bevolking. Aan boord zijn honderden activisten uit de hele wereld. Free Gaza is een humanitaire en vreedzame actie voor de bevolking in Gaza, die gebukt gaat onder een vrijwel totale boycot door Israël en hierdoor verstoken blijft van de meest elementaire levensmiddelen en materialen. De Israëlische aanval op het konvooi van Free Gaza laat zien dat het Israëlische regime elk fatsoen en medemenselijkheid achter zich heeft gelaten en het internationale recht aan zijn laars lapt. Wij veroordelen de Israëlische aanval ten zeerste en roepen een ieder op, collectief of individueel, van zijn afschuw over deze aanval blijk te geven, richting Israëlische autoriteiten, richting onze eigen regering en volksvertegenwoordigers. Maar daarbij duidelijk dat het niet dit Israël kan zijn waarmee ons land en de EU normale betrekkingen onderhouden." 

Ondergetekende: Een Ander Joods Geluid, Harry de Winter en Max Wieselman

NIW 33 2010 naar aanleiding van de Freedom Flotilla Gaza.

Wat gaan er in de hoofden van leden van een  Joodse organisatie als Een Ander Joods Geluid nu om wanneer zij Israël ' Schurkenstaat' noemen? 'Landverraders'  schoot er primair bij het lezen van deze ingezonden brief door mijn hoofd. Een landverrader is iemand of organisatie die in een bepaalde situatie de loyaliteit aan zijn land verruilt voor loyaliteit aan de vijand. Dekt dit de lading? Nee, want Joden van EAJG zijn Joden die zich op de eerste plaats Nederlander voelen en Israël wellicht niet als hun (toekomstig) thuisland ervaren. Echter het element 'loyaliteit aan de vijand' komt wel met deze stichting overeen. Wat is er dan toch aan de hand met hen?

Wie zitten achter Een Ander Joods Geluid?

Een Ander Joods Geluid is een Nederlandse stichting van Joden voor Joden, die in het leven is geblazen om kritiek op Israël bespreekbaar te maken. Op het eerste gehoor zou je denken dat daar niets mis mee is. Alleen gaat de kritiek op Israël veel verder dan een vriendschappelijke discussie. Zij zijn van mening dat Israël zich schuldig maakt aan bezettingspolitiek en vredesactiviteiten en masse overtreedt. Echter schiet EAJG haar doel - dat Joden kritiek op Israël zouden moeten kunnen uiten -  voorbij door op haar website de regering op te roepen met de terroristische organisatie Chamas te gaan praten. Dit is opmerkelijk, omdat in de handvest van Chamas staat geschreven Joden te uit te roeien. Joden van EAJG zijn echt geen uitzondering, mochten zij dit denken!

Waar doet dit mij aandenken?

Het Stockholmsyndroom is het psychologisch verschijnsel dat mensen zich onder bepaalde omstandigheden hechten aan de personen die hen ernstig onrecht aandoen. Leden en sympathisanten van EAJG worden door het gevaar van het toenemende antisemitisme gegijzeld. Het gevaar is dat door dit syndroom een grote dosis zelfhaat binnen deze stichting geslopen is. Maar het gevolg voor de Joodse gemeenschap is wel dat zulke Joodse organisaties als EAJG door met name niet-Joden die een antisemitische of anti-Israëlische standpunt op na houden, koren op hun molen stuurt. EAJG gaat bij voorbaat van uit dat Joden ten aanzien van de Palestijnen de onderdrukkers en de agressor zijn. Naar mijn idee lijden Joden die zich bij organisaties als EAJG aansluiten aan zo'n een collectieve Stockholmsyndroom. Hun beeld over Israël en haar vijanden is geen realiteit. Met een geschiedenis als het Joodse volk is het naar mijn idee ongezond om kritiek om te zetten naar zelfhaat. Het is daarom puur uit eigen belang dat zij zich zo tegen hun eigen volk keren. Zij denken hiermee zichzelf te redden, wanneer de Islamisering in Nederland of zelfs heel Europa doorzet. Echter de geschiedenis heeft het tegendeel bewezen, nog niet zo lang geleden toen sommige Joden om zelfbehoud heulden met de nazi's (lees hier de relatie tussen de nazi's en de Islam). Ik zie hierin een duidelijke overeenkomst.

Of leden van EAJG echt alleen in het leven is geroepen om een kritische blik - ten gunste van de Palestijnen - werpt, valt dus van alle kanten sterk te betwijfelen, aangezien zij duidelijk antisemitische en extreemlinks georiënteerde activisten openlijk steunen. Neem bijvoorbeeld bij monde van voorzitter van EAJG Jaap Hamburger de verdediging van Gretta Duisenberg. Hij stelde duidelijk dat men bij haar op zoek zou zijn naar foutjes om zout op slakken te leggen. Haar agressie en extreme vorm van antisemitische instelling is geen foutje, maar een gevaarlijke politieke inzicht dat mensen opruit Joden te haten tot op het bot EAJG beweert dat mensen die mevrouw Duisenberg doorhebben zich schuldig maakt van karaktermoord op mevrouw Duisenberg. Dit verbaast mij. Mevrouw Duisenberg zet zich volledig in voor "Stop de bezetting", maar "Stop de etnische zuivering in Dafur" is voor mensen zoals mevrouw Duisenberg schijnbaar van minder belang. Dat is wel duidelijk omdat mevrouw Duisenberg alleen maar onsmakelijke grappen kan maken over de 6.000.000 Joodse slachtoffers in de Sjoa' en zich niet bekommert voor de mensen die door Palestijnen worden vervolgd, zoals eigen broeders die niet met de gevestigde orde eens zouden zijn. Nog niet te spreken over wat zij het liefst met Joden willen doen als zij een Jood te pakken krijgen. Talloze voorbeelden zijn op het Internet na te lezen.

EAJG heeft ook banden met mensen zoals Miriyam Aouragh, van ondermeer de Internationale Socialisten, die achter de opheffing van de Staat Israel staat. Over een opheffing van diverse Arabische Staten, dat keer op keer de mensenrechten overtreedt, wordt niet gesproken. Niet-Islamitische bevolking heeft geen rechten. Want toen het AEL die vreselijke antisemitische cartoons zoals die van Hitler in bed met Anne Frank, hielden zij hun lippen stijf op elkaar!

1   |   2      »      
Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.