17 Ijar 5784 | 25 mei 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Liefdadigheid redt van de dood
Publicatiedatum: vrijdag 23 september 2011 Auteur: Lea Farkash | 2.978 keer gelezen
Lea Farkash, Chesed, Met Wat Joodse Inkt, Moessar [ethiek] »

Tsedoke geven

Er is een mooi verhaal in Chadree Chadarim over een kruidenier in Bnee Brak.

Afgelopen vrijdag kwam een jongetje naar de makolet (kruidenierszaak) met een briefje van zijn vader met het verzoek of hij het jongetje wat snoep kon geven voor de kinderen van die familie ter ere van Sjabat. De vader schreef dat zij 13 kinderen hebben arm zijn en er is zeker geen geld voor snoep. De vader heeft de eigenaar van de kruidenier uitgebreid gezegend met goede gezondheid, naches (geluk) en succes als hij wat snoep naar de kinderen zou sturen.

De kruidenier twijfelde niet en heeft een zak met snoep gevuld en het aan het jongetje gegeven. Niet lang daarna sloot de kruidenier zijn winkel en terwijl hij in zijn auto op weg naar huis was kreeg hij een ernstig auto ongeluk, maar hij bleef ongedeerd. De politie vroeg hem naar zijn rijbewijs, toen de kruidenier zijn papieren tevoorschijn haalde vond hij het briefje die het jongetje hem had gegeven.

De kruidenier begreep wat hem gered had. Hij nam onmiddellijk een taxi terug naar zijn winkel en vulde een mand vol met boodschappen voor het arme gezin. Een rabbijn die dit verhaal had gehoord zei dat er geen twijfel aan bestaat dat de kruidenier heelhuids uit het auto ongeluk is gekomen omdat hij zo een belangrijke mitswa (goede daad) had verricht.

צדקה תציל ממוות
Liefdadigheid redt van de dood

©Lea Farkash 2011

Copyright © 2011 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.