23 Tisjri 5782 | 29 september 2021
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
De economische crisis
Publicatiedatum: vrijdag 27 januari 2012 Auteur: Dayan mr. drs. R. Evers | 1.173 keer gelezen
Opperrabbijn R. Evers, Arbeidsethos, Commercie en Rijkdom , Moessar [ethiek] »

Een Joodse visie op rijkdom, armoede, bezit en winst

In Nederland heeft dichter Derk zich al in de crisis verdiept:
Menig timmerman heeft er het bijltje bij neergelegd         terwijl de kousenfabrieken er geen gat meer in zien.        De horlogemakers zouden de tijd willen terugzetten en        de confectie-industrie moet er een mouw aan passen.        De tuinders heeft men knollen voor citroenen verkocht        en de binnenschippers zijn aan lager wal geraakt.
De kapper zit met zijn handen in het haar, de boer is uit het veld geslagen en de helderziende schemert het voor de ogen....
Zou het helpen als de wapenindustrie inzag dat er geen schot meer in zit???
Wat een wereld !!!!!!!! Gr. Derk.

Wat hebben economie en Jodendom met elkaar? Jodendom en het financiële reilen en zeilen van de wereld lijken – zeker in de huidige crisis – weinig met elkaar te maken te hebben.
Toch gaat het zowel in de theologie als in de economie om een en dezelfde wereld. Preciezer gaat het om de fundamentele bestaansvoorwaarden van mens, dier en milieu. Economie en theologie sporen gelijk in de wens van zorgvuldig beheer van vitale bestaansvoorwaarden van heel de geschapen werkelijkheid.

Ik wil een totaal andere weg inslaan. Ik wil u via de omweg van een typisch Joodse benadering van het aardse reilen en zeilen vanuit een puur religieus perspectief inwijden in zeer fundamentele vragen, die iedere homo economicus zich vroeg of laat ook zal stellen.

Pagina index:
Copyright © 2012 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.