15 Siewan 5784 | 21 juni 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Eet geen vlees van een levend dier.
Publicatiedatum: vrijdag 14 september 2012 Auteur: Rabbi Yeshayahu Hollander | Vertaling: Ilonia | 1.830 keer gelezen
Ilonia, Dieren en natuur, Noachieden »

Dit leert ons gevoelig te zijn voor wreedheid tegen dieren. (Dit gebod werd voor het eerst aan Noach gegeven en werd het toegestaan om vlees te eten. De negatieve geboden werden in Gan Eden afgedwongen.) Dit gebod (de zevende) werd aan Noach gegeven in Genesis 9:4-5. (“Desondanks zal je geen vlees eten met zijn leven, dat is zijn bloed”.)

Aan Adam en Eva werd er nog geen toestemming gegeven om vlees te eten, dus alle mensen waren vegetariërs tot aan de vloed. G’d stond pas het eten van vlees toe nadat Noach en zijn familie de Ark verliet. Dit is waarom G’d op dat moment het zevende gebod toevoegde dat het eten van vlees verwijderd van een levend dier verbiedt.

Eten van vlees van een levend dier omvat:

  1. Tegen het eten ven een ledemaat gescheiden van een levend (getemd) dier, (wild) beest of gevogelte: en
  2. Tegen het eten van vlees van elk soort dier dat door een wild beest werd verscheurd. Het is verboden om dat vlees te eten of een deel ervan, want het vlees werd er afgescheurd terwijl het dier nog in leven was.
Pagina index:
Copyright © 2012 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.