8 Siewan 5783 | 28 mei 2023
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Tsaddikiem volgens de Baal Shem Tov
Publicatiedatum: zondag 05 mei 2013 Auteur: Lea Farkash | 2.879 keer gelezen
Chassidiem en Chassidoes, Lea Farkash, Moessar [ethiek], Leer van de Baal Sjem Tov »

Een drietal Tsaddiekiem uit de moderne tijd

Een aantal leerlingen van de Ba'al Shem Tov stelden een vraag aan de rabbijn. "Wij komen elk jaar hier naar toe om van u te leren. Niets houd ons tegen dit te doen. Maar we hebben in ons eigen stadje een man die zegt dat hij een tsaddiek is, een rechtvaardige. Als hij een werkelijke tsaddiek is dan willen wij graag zijn wijsheden leren. Maar hoe weten wij of hij een echte tsaddiek is misschien is hij dat helemaal niet?"

De Ba'al Shem Tov keek zijn leerlingen ernstig aan. "Jullie moeten hem op de proef stellen door hem een vraag te stellen."  Hij dacht even na en zei "de vraag die jullie hem moeten stellen is:  "Heeft u ooit problemen gehad dat u zich niet kunt concentreren tijden het davvenen (bidden)?"
"Ja" , zeiden de chassidiem enthousiast, "Wij proberen altijd goede gedachten te hebben als wij davvenen, maar er komen toch allerlei andere gedachten in ons op. We hebben allerlei methoden uitgeprobeerd om ons te concentreren."

"Goed" zei de Ba'al Shem Tov. "Vraag hem de methode om ervoor te zorgen dat vreemde gedachten niet in je opkomen als je davvent.  Als hij een antwoord op deze vraag heeft dan is hij geen echte tsaddiek."

©Lea Farkash 2007

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.