15 Adar II 5784 | 24 februari 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
De verjaardag volgens de Lubavitcher Rebbe
Publicatiedatum: maandag 10 juni 2013 Auteur: Redactie | 3.806 keer gelezen
Chassidiem en Chassidoes, Redactie, Leven, dood en Opstanding der doden , Ziel, gilgoel [reïncarnatie] en geweten, Leer van de Lubavitcher Rebbe »

In 1992 is het jaar dat de Rebbe 90 werd. Zijn boodschap in verband met die betreffende verjaardag is: "Negentig is het getalsmatige equivalent van de Hebreeuwse letter die "Rechtvaardig" betekent. Wij moeten voortdurend streven naar meer rechtaardigheid. Vandaag moeten wij beter zijn dan gisteren en vandaag meten wij ons voorbereiden op een betere dag van morgen".

Geboorte is een mysterieuze gegeven dat van bijna niets iets is geworden. Het wonder van de geboorte is, is niet experimenteel te herhalen, hoe knap onze wetenschap ook is. Het kind dat geboren is, is later waarschijnlijk ook in staat kinderen te krijgen. De geboorte geeft ons hierdoor ook toegang tot het oneindige, tot de eeuwigheid. We moeten ons vermogen om een nieuw leven te scheppen op waarde weten te schatten.

Geboren worden is jouw begin, een venster dat het uitzicht opent op een levensspanne, op de mogelijkheid om jouw unieke opdracht uit te voeren. Daarom moedigde de Rebbe het vieren van verjaardagen juist aan omdat een verjaardag een feestelijke herinnering aan het moment van de ziel is dat het reïncarneert en dus weer extra kansen krijgt haar taak te volbrengen. Je moet het gevoel krijgen alsof de wereld speciaal voor jou is geschapen. Tevens moet het jou herinneren extra naar jouw leven te kijken zodat het je doet besluiten nog harder jouw best te doen om jezelf in te zetten jouw taak in deze wereld te vervullen. Jouw verjaardag is een opfrisser, een kans op herstel, zowel materieel als spiritueel. Verricht op jouw verjaardag eens een goede daad waar duidelijk de goedheid spreekt. Zeg niet alleen dat jij dankbaar bent, maar toon de dankbaarheid door iets te doen wat je gisteren had nagelaten. En dan gewoon omdat jouw innerlijke goedheid, jouw ziel, haar dankbaarheid voor geboren-zijn en levend-zijn wil uiten.

©Jodendom 2013

 

Pagina index:
Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.