12 Ijar 5784 | 20 mei 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Grootsheid en verantwoordelijkheid van Erets Jisrael
Publicatiedatum: zondag 04 augustus 2013 Auteur: Redactie | 1.428 keer gelezen
Redactie, Maatschappij, Moessar [ethiek] »
Dwariem 11:12 vertelt dat de ogen van Hasjem altijd op Israël gericht zijn: van het begin van ieder jaar tot en met het einde van ieder jaar. Dit betekent dat de hasjgacha pratit, de directe G'ddelijke voorzienigheid in Israël vele malen groter is dan waar dan ook. Dit bekent grootsheid, maar ook verantwoordelijkheid.

Grootsheid
Betreft grootsheid; dit betekent dat het begripsvermogen van het lernen van Tora vele malen groter is. Dit doordat de toestroom van heiligheid in de gedachte van de mensen in Israël heel anders is. De toestroom van ideeën gaan dieper en zijn overvloediger dan wanneer je hetzelfde choetz la'arts [buiten Israël] lernt. Dit is wat de geleerden in Dwariem Rabba 7:10 bedoelen met de opmerking: “een ieder die buiten Erets Jisrael leeft is alsof iemand die geen G'd heeft, terwijl degene die in Erets Jisrael leeft, iemand is alsof hij een G'd heeft. Ook de lisjma gammoer [volledige en onbaatzuchtige zuiverheid van Avodah Hasjem; het dienen van Hasjem] is veel idealer.
Rav Dessler spreekt in Michtav Me'eliyahu Parasja Ekev betreft deze grootheid over Erets Jisrael van Bovenaf [Zohar III72a].

Verantwoordelijkheid
Naast de grootsheid van Israël, is het een hele verantwoordelijkheid om in Israël te wonen. Door onze zonde grijpen vele onder ons naar de Erets Jisrael van Beneden. Zij zijn niet [meer] bewust van de Erets Jisrael van Bovenaf. De krachten van het kwaad zijn succesvol in het gevangen nemen van de liefde voor Erets Jisrael, dat in ieder hart van de Jood woont. Het heilige gevoel is geseculariseerd en daardoor misbruiken zij het hele concept van Erets Jisrael voor hun eigen anti-Tora doeleinden! Is dit niet precies wat partijleider Yair Lapid van Yesh Atid schreef op zijn Facebook als reactie over de gekozen nieuwe charedische opperrabbijnen? Is dit niet precies wat Israel nu aan het doen is door weer een poging te gaan ondernemen voor de wereldse 'vrede', opgelegd door de VS en de EU door weer rond de onderhandelingstafel te gaan zitten met de Palestijnen om weer land weg te geven voor dezelfde 'vrede'? Dit terwijl de geschiedenis leert dat deze 'vrede' altijd beantwoord wordt door terreur? Is dit niet precies het plan van Israël, voor deze vermeende 'vrede', om weer ruim 100 terroristen vrij te laten, dit ten kosten van de nabestaande van de slachtoffers van deze wrede mensen?
Ik denk van wel.

Er rust op ons, Bnej Tora [de charediem-'orthodoxen'] daarom ook een enorme verantwoordelijkheid. Onze geleerden leren namelijk dat ook onze diaspora chiloel Hasjem [ontheiliging van Hasjem] is [Yoma 86a; Jicheskel/Ezechiel 36:20]. Want de diaspora is door onze zonde in het verleden, maar ook voor onze zonden in het heden! De krachten van het kwaad maken gebruik van de bezoedeling. De heilige vonken worden vastgehouden door de krachten van de duisternis. Waardoor komt dit? Door weliswaar de Tora bestuderen, maar deze niet in praktijk te brengen wat er dagelijks geleerd wordt.
Zoals de RaMCHaL stelt: “hemelse lichten die ongebruikt blijven en niet in de wereld van de actie [red. deze wereld] wordt geëngageerd, zijn een prooi voor de kwade krachten” [Adir Bamarom de warsaw editie pag. 22]. Het resultaat is verwarring en instabiliteit.
Moge Hasjem plezier hebben in Zijn werken' [Tehilliem 104:31] en dat betekent dat een ieder in deze wereld die Tora lernt zodat Hasjems doeleinden en niet die van de mens bevorderd worden. Dit betekent vriendelijkheid, geen lasjon hara [kwaadsprekerij], chesed [goede daden], eerlijk zakendoen [Yoma 86a], kortom: haskove [leer] en moessar [ethiek]. Dat is kiddoesj Hasjem, het heilige van Hasjem! Hiermee realiseer je het doel van de Schepping.

Wanneer iedereen dit zou doen, zou onze wereld zo anders uitzien!

Bron: Michtav Me'eliyahu
©Jodendom-online 2013
Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.