9 Niesan 5784 | 17 april 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Weg met de hokjescultuur!
Publicatiedatum: maandag 02 september 2013 Auteur: Opperrabbijn B. Jacobs | 1.582 keer gelezen
Opperrabbijn Jacobs, Maatschappij, Assimilatie »
Ami James [1972] is een in Israël geboren Amerikaans tatoeëerder en dus geassimileerd.

Opperrabbijn Jonathan Sacks van het Verenigd Koninkrijk heeft vrij recentelijk een uitspraak gedaan die veel stof heeft doen opwaaien:
Er zijn Joden die de wereldse samenleving verheerlijken en het Jodendom verwerpen. En er is een groep die de ons omringende samenleving als het ware ontkent en het Jodendom omarmt. Wie gaat dadelijk het Joodse volk verdedigen tegen antisemitisme en antizionisme? Zij die het Jodendom verwerpen of zij die de ons omringende samenleving ontkennen?

Zoals te verwachten was is er een stortvloed aan kritiek losgekomen, van links en van rechts. Sacks gaat dus voor de slinkende middenstroom die een balans heeft gecreëerd tussen de maatschappij en het Jodendom en tussen het Jodendom en de maatschappij. We leven in een sterk gepolariseerde samenleving. Of ik dat betreur of toejuich is niet relevant: het is een gegeven dat ik moet accepteren. Maar, zo vroeg ik me af, heeft Sacks gelijk?

Natuurlijk zijn het gemengde huwelijk en de assimilatie niet de basis om het Jodendom te laten overleven. En ook het negeren van de ons omringende
samenleving zal geen zoden aan de joodse dijk zetten. Maar desondanks ben ik van mening dat Sacks niet gelijk heeft................... Maar, na enig denkwerk, toch ook weer wel!

Ik kan me voorstellen dat je een muur bouwt tussen je eigen gezin en de omringende samenleving die vol immoraliteit zit. Terwijl bijvoorbeeld het feminisme hoogtij viert, bloeit de vrouwenhandel!? Met een dergelijke samenleving wil ik niets te maken hebben!

En ik begrijp voor de volle honderd procent dat een overlevende van de Holocaust, die als baby is gered en grootgebracht zonder enig weet te hebben van het Jodendom, bijna vanzelfsprekend niet is getrouwd met een Joodse echtgenoot of echtgenote. Als deze hij of zij wel Joods getrouwd is, is het een G’ds wonder......

Sacks heeft gelijk als hij zegt dat assimilatie het voortbestaan van het joodse volk ondermijnt. En ook heeft hij gelijk dat een totale afzondering van de samenleving, de bouw van de bovenvermelde muur, schadelijk is voor onszelf en voor de ons omringende maatschappij waaraan wij dan dus geen bijdrage kunnen leveren. En toch ben ik het oneens met zijn uitspraak, hoewel hij in essentie gelijk heeft. Wie zijn die ultra-orthodoxen die die muur bouwen? Wie is orthodox? En wie bepaald dat?
Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.