19 Tammoez 5784 | 25 juli 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Rosj Hasjana: de rechtszaal van het verstand.
Publicatiedatum: woensdag 04 september 2013 Auteur: Redactie | 1.698 keer gelezen
Chassidiem en Chassidoes, Rosj Hasjana, Redactie, Geloof en vertrouwen in Hasjem, Moessar [ethiek], Leer van Rabbi Nachman »
De Zohar vergelijkt het hoofd van de mens met de menorah van het Heiligdom. De olie die daarvoor werd gebruikt, staat representatief voor onze intellectuele talenten. De 7 lampen, zo leert Rabbi Nachman, komen overeen met de 7 openingen van het hoofd. Met de heiliging van deze lampen kunnen wij in onze moessarleer als volgt mee aan de slag.

De ogen: vermijdt het kwaad en laat je niet misleiden. Schenk aandacht aan al het goede en 'zie' alleen de goede dingen in de mensen en dingen.
De oren: luister naar de chachamiem en vermijdt om naar lasjon hara te luisteren. Je moet vertrouwen hebben in wat de tsadikkiem ons vertellen. Verban daarom ook ketterse gedachten die  alleen maar leiden naar assimilatie en dwaalleer.
De neus: ontwikkel jireh basjamajiem, vrees voor Hasjem. [Jesjajahoe/Jes. 11:3] en sta boven de oppervlakkigheid van het materialisme.
De  mond: spreek altijd de waarheid. Bouw de wereld op met je woorden. Breek niets af middels lasjon hara of andere vromen van kwaadsprekerij. Doe niemand met je woorden pijn. Gebruik je woorden om mensen blij te maken, te steunen, torastudie te doen en tefillot uit te spreken.

Dit alles werkt twee kanten op. Als je het tegendeel doet is het resultaat ook het tegendeel. Want als je je ogen voor goede dingen gebruikt, krijg je vanzelf goede gedachten, enzovoorts. Want deze gedachte stelt op haar beurt het licht van de verstand, het intellect.

De ogen van Hasjem zijn op het Land gericht vanaf het hoofd [het begin] tot het einde van het jaar Dwariem/Deut. 11:12. Het cyclus van de tijd, Rosj Hasjana, het Joodse nieuw jaar, is letterlijk het Hoofd van het jaar. Niets gebeurt wanneer iets niet potentieel in het hoofd aanwezig is.

Laten we visualiseren dat de hersenen een rechtszaal is. Getuigenis in deze rechtszaal wordt verzorgd door de zintuigen en het verstand is de onpartijdige rechter uitspraak doet. Hoe accurater de informatie hoe hoger de kans is dat de goede beslissing, rechtspraak, genomen wordt. Dit is erg moeilijk. Daarom nemen we het voorbeeld van het autorijden. autorijden moet je echt leren, maar zodra je er bedreven in bent, zo knap zit onze hersenen nu eenmaal in elkaar, gaat het praktisch automatisch. Maar dat is gelijk ook gevaarlijk! Je rijdt op de automatische piloot! Gevolgen kunnen een verschil maken tussen leven en dood als je op die automatische piloot de verkeerde beslissing neemt.

Zo ook met de accurate informatie zoeken van het afgelopen jaar wat je wel en wat je niet goed gedaan hebt. Je vergeet het gewoon. Je kijkt over zaken heen. Zonder dat we er van bewust zijn, is ons leven 24 uur per dag in gevaar. En echt niet alleen wanneer we in onze auto rondrijden van de ene bestemming naar de andere.

De beslissingen die wij baseren op informatie dat geprocesseerd wordt door ons verstand, heeft verstrekkende gevolgen. Als individuen maar ook de mensen om ons heen, familie, vrienden, maar ook wij als het Joodse volk.

Laten we proberen voor te stellen de Hemelse gerecht tijdens Rosh Hasjana. Iedere Rosj Hasjana 'zit' Hasjem volgens de Zohar II 32b bij rechterlijke uitspraken en maakt Zijn beslissing die gebaseerd is hoe wij ons hebben gedragen het laatste jaar, maar Hij bepaal ook wat wij nodig hebben om te leven [parnose]. Dit doet Hij op individueel, maar ook op collectief niveau. Ook beslist Hij wat onze opdracht voor de komend jaar zal zijn. Hoe weekt deze vorm van vonnis?
Zijn we soms te passief in het ondergaan van de testen van het leven die niet alleen het komende jaar zal bepalen, maar alle komende jaren van ons leven? Ja, zelfs het leven in de Eeuwigheid? Kunnen we actief iets doen om er zeker van te zijn dat we in het Boek des Levens worden opgeschreven op Rosj Hasjana?

1   |   2      »      
Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.