5 Niesan 5783 | 27 maart 2023
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Hoe hou je je jetser hara in controle?
Publicatiedatum: zondag 08 september 2013 Auteur: Redactie | 3.414 keer gelezen
Engelen en demonen, Redactie, Chesed, Mosjiach [Messias], Lasjon Hara [kwaadsprekerij], Ziel, gilgoel [reïncarnatie] en geweten, Goed en Kwaad, Moessar [ethiek], Leer van Rav Eliyahu Dessler »

Hoe hou je je jetser hara in controle?

Toch zal je altijd aantijgingen van de jetser hara krijgen. Geen dag zal voorbij gaan en het is zeker een aantal keren raak. De Tora zegt dat we met heel ons hart van Hasjem moeten houden. Dit betekent letterlijk met heel je hart. De jetser hara heeft zijn zetel letterlijk in de linker ventrikel van ons hart en de jetser hatov in de rechter. Wanneer de Tora ons opdraagt van Hasjem te houden met heel ons hart betekent dit letterlijk met zowel je met je aortaboog, longslagader, linker artium en je rechter artium, maar ook met je rechter ventrikel én je linker ventrikel. Met andere woorden: je moet van Hasjem houden met jouw beide jetsers! Waarom? Omdat de jetser hara niet meer of minder is dan een voertuig is voor Kiddoesj Hasjem! En hierin zit onze winst! Hoe?

“Gestolen water maakt zoet,” zegt Sjlomo hamelech in Misjle/Spr. 9:17. Zodra iets wat smakeloos verboden wordt, smaakt het zoet. De Gemara legt uit dat de jetser hara voor iets goeds kan gebruiken. Zo was er eens een slechte man die een verhouding had, maar hij redde wel de man van de vrouw met wie hij een verhouding had, want – zo suggereert de Gemara – de reden was wanneer haar echtgenoot zou sterven, dan zou hun overspel geen zonde meer zijn. De jetser hara zorgde ervoor dat de man het leven van zijn rivaal zou gaan redden. Ook wij kunnen dit. Hoe? Door je jetser hara voor de gek te houden!

Gestel je moet vroeg opstaan voor een mitswe en je wordt wakker en je komt in de verleiding om weer lekker door te slapen. Doe dan als of je vroeg opstaat om iets plezierigs te doen. En aangezien je nu toch al op bent... doen dan eerst die mitswe.

Ben je lui? Ben je getrouwd met je bank of bed en tv? Ga op tijd op, doe alle klussen die je doen moet of werk heel erg hard zodat je vroeg klaar bent, dan kun je de rest van de dag heerlijk luieren. Door de gedachte jezelf te zien hangen op de bank, gebruik je je jetser hara om toch je verplichte klussen te doen.

Heb je een losse tong en spreek je heel erg graag lasjon hara? Heb je daarbij wraakgevoelens – nekamah - over wie je graag roddelt? Chovos Halavos leert dat Hasjem met degene waarover jij roddelt goed zal maken door hem juist te belonen in Olam Haba. Als je dat niet wilt omdat die persoon zo erg hekelt, dan moet je juist jouw mond over hem houden: “Ik hou mijn mond maar, want ik wil dat hij zolang mogelijk brandt in de Gehinnom.”

Heb je een lossen tong met een sausje arrogantie? Dan moet je op je strepen van je trots van staan: “Ik ga mij niet verlagen tot dat niveau van lasjon hara, want ik ben zó goed en verheven mens! Het beneden mijn waardigheid.”

Een winkelier klaagde dat hij te wienig klanten had. Rav Meir Shapiro raadde hem aan een Sefer te openen en Tora te studeren. “Wanneer Satan je ziet leren, zal hij jou klanten sturen. Hij zal alles doen om je tegen te houden de mitswe van lernen te doen.

Een ander geval van nekamah. Vlak na de Sjoa moest een jongen uit huis worden geplaatst bij familie voor 1 euro per week. Zo spraken zijn ouders dat met de familie af. De jongen verdiende 1 euro 25 per week. De familie verhoogden de prijs naar 1 euro 25. De 13 jarige jongen rende in tranen tijdens Sjabbat alleen door Central Park. Het was een Sjabbat van bitterheid en eenzaamheid. De jongen beloofde zichzelf dat wanneer hij groot wordt en een eigen huis zou hebben, nooit iemand zo laten lijden zoals hij leed. Hij zou wel mensen in zijn huis opnemen met maaltijden en een slaapplaats. Hij zal altijd eerlijk en vriendelijk zijn. “Goed doen is de beste wraak”. Als iemand je pijn doet, gebruik je jetser hara, je gevoel voor nekamah, door te laten zien wat voor groot mens jij wel kan zijn, ondanks...

Vind jij het moeilijk om hartelijk te zijn? Heb jij toevallig een eigen bedrijf? Wees tegen iedereen hartelijk en vriendelijk. Jouw potentiële klant zit er zeker tussen.

Als deze tips zijn moeilijk te doen, maar het kan echt. Zeker als jij jezelf ook nog eens beloont iedere keer dat jij je jetser hara hebt overwonnen. En het mooie ervan is dat Tora en mitswes doen voor de verkeerde redenen, zoals hierboven beschreven, is goed, omdat wanneer je dit standvastig blijft doen, het goed doen toch integraal in je leven zijn. Je jetser hara verslaan door goed te doen is pure chesed naar de jetser hara zelf. Satan beleeft volgens de Aroech Sjoelchan grote vreugde als je hem overwint. Zelfs hij duimt dat je erin slaagt zijn tegenwerpingen te weestaan. Hierdoor kun je met je beide jetsers Hasjem dienen en dus dienen met HEEL jouw hart. Dit is pure kiddoesj Hasjem vanuit de jetser hara.

Bronnen:
Michtav Me'eliyahu van Rabbi Dessler en
What's wrong with being human? Rabbi Yisroel Miller

©Jodendom-online 2013

Pagina index:
Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.