13 Ijar 5784 | 21 mei 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Broches [zegeningen] voor bijzondere schepsels
Publicatiedatum: vrijdag 04 oktober 2013 Auteur: Rabbijn prof. Efraim Sprecher | Vertaling: Devorah | 1.422 keer gelezen
Rabbi Sprecher, Dieren en natuur, Tefillot en Broches [Gebeden en Zegeningen] »
Giraffen in het Bijbels Dierentuin in Jeruzalem

Ik probeerde van alle exotische dieren die G'd gemaakt heeft, een voorstelling van te maken. Dus nam ik mijn kleinkinderen mee naar het prachtige Bijbelse dierentuin in Jeruzalem.

Kan iemand een mitswa in de dierentuin doen? Tijdens een bezoek aan de dierentuin is de kans zeer aanwezig om de wonderen van G'ds schepping te kunnen ervaren en deze te erkennen met de juiste broche [zegen]. In Misjna Avot 2 staat namelijk: "Laat al je daden zijn omwille van G'd." Iedere daad – of het nu om een alledaagse en niet-religieuze gaat of niet - kun je verheffen tot Avodah Hasjem [dienst van G'd].

Wanneer wij bijzondere, spannende en fascinerende bezienswaardigheden zien, hebben de Geleerden ons opgedragen een broche te reciteren waardoor zij met hun G'ddelijke schepping worden verbonden.
Zo stelt de Talmoed in Brachot 58b dat wanneer je een bijzonder mooi of sterk dier ziet, maar ook bijzondere bomen of een goed uitziende persoon, je het volgende moet reciteren: "Baroech Atta Hasjem Elokeinoe Melech Haomlam, sjekacha lo b'olamo... Gezegend bent U, Onze G'd, Koning van het heelal, Die zulke mooie creaties heeft in Zijn universum."

Door deze broche te reciteren, wordt er een grote tikkoen [rectificatie] gemaakt, omdat mensen zich verwonderen wanneer ze een uitzonderlijk mooie en grote wezens aanschouwen. Het is uiterst belangrijk om deze gevoelens voor ontzag en verwondering aan hun bron te verbinden of lof te geven aan de Schepper Wie zulke mooi creaties in Zijn universum heeft.
Een bezoeker van de dierentuin moet de zegen "sjekacha lo B'olamo' reciteren over de meest mooie schepsel hij ziet en maakt hiermee direct een vrijstelling voor de rest van de mooie dieren in het park, want deze zegen omvat hen allen.

De Talmoed in Brachot 58b stelt ook wanneer iemand een aap of een olifant ziet, de volgende broche moet reciteren: "Baroech Atta Hasjem Elokeinoe Melech Ha'olam mesjaneh habri'jot... Gezegend bent U, onze G'd, Koning van het heelal, die vreemde en ongewone wezens maakt." De Meiri legt uit dat onze Geleerden dit ons hebben opdragen om deze specifieke broche te reciteren, omdat ze meer dan enig wezen dan ook verbazing opwekken. Hoewel zij dieren zijn, beschikken zij over een zekere gelijkenis en intelligentie dat te vergelijken is met de mens.
Toen ik in de dierentuin was met mijn kleinkinderen, zagen wij een chimpansee haar baby knuffelen en kussen. We zagen ook olifanten dansen en een buiging maakten op bevel van hun trainer.

In de laatste Misjna in Avot staat: "Wat G'd geschapen heeft in het universum, schiep Hij alleen voor Zijn heerlijkheid." Alles in de schepping is een hulpmiddel om G'ds Glorie te verbeteren. We moeten gewoon onze ogen openen voor de ongelooflijke en mooie creaties van G'd.

Deze broches worden een keer in de 30 dagen gereciteerd.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.