22 Chesjwan 5782 | 28 oktober 2021
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Geschiedenis van het [modern] Chassidisme
Publicatiedatum: woensdag 23 oktober 2013 Auteur: Opperrabbijn B. Jacobs | Inleiding en vastgelegd door: Devorah | 1.375 keer gelezen
Chassidiem en Chassidoes, Geschiedenis/Gebeurtenissen, Opperrabbijn Jacobs, Media_Geschiedenis, Leer van Rabbi Nachman, Leer van de Baal Sjem Tov, Leer van de Lubavitcher Rebbe »
Het [modern] Chassidisme begon in de eerste helft van de 18e eeuw in de Oekraïne. Het woordje Chassidiem komt van chassidoet dat vroomheid betekent. De stichter is Israel ben Eliezer, ook wel bekent als de ‘Baal Sjem Tov’ – ‘Meester van de Goede Naam’ – of kortaf de Besjt.

Op 36-jarige leeftijd kreeg de Baal Sjem Tov een goddelijke roeping. Tegen zijn veertigste jaar was hij zo beroemd dat Joden vanuit heel Oekraïne en omliggende landen naar hem toekwamen voor de leer, genezing en morele steun, die hij middels gelijkenissen, spreuken, volksverhalen zowel de Tora als de Kabbalah aan de mensen overbracht. Omdat de Baal Sjem Tov niets op papier heeft gezet, werden zijn woorden gememoriseerd door zijn volgelingen.

Vanuit de Baal Sjem Tov leidde het Chassidisme naar zogenaamde dynastieën en bewegingen.
Wat zijn de verschillen tussen al die stromingen binnen de Chassidiem?
Wat zijn Chabad-chassidiem en de Chaĝas-chassidiem [de algemene stroming]?

De antwoorden worden gegeven door Opperrabbijn B. Jacobs. Hij behandelde dit onderwerp tijdens een reis aan Antwerpen voor lezers van Rond de Bron, de kwartaalblad van de Stichting Joodse Kindergemeenschap het Cheider en lezers van Histrizon. Je kunt zijn uitleg HIERbeluisteren op mp3.

 

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.