De eerste helft van de zomervakantie bestaat meestal uit een treurperiode (9edag van de joodse Ab;dit jaar op 29 juli) die in het teken staan van de herinnering aan de verwoesting van de Tempel en Jeruzalem. Tot die tijd gaan we niet weg. De kinderen die in het buitenland studeren in de joodse vervolgopleidingen eindigen hun schooljaar pas op die dag. Drie weken later, op de eerste dag van Eloel, beginnen zij weer. Tussen die twee data ligt dus onze kans om op vakantie te gaan. Het Cheider houdt daar rekening mee en zorgt er dan ook voor dat die drie weken altijd in de schoolvakantie vallen.
Koshere gelegenheid Met het hebben van deze vrije periode is het ei nog niet gelegd. Want als joods-orthodox levend gezin heb je nogal wat nodig om op vakantie te gaan. De mogelijkheden zijn voor veel joodse gezinnen nogal beperkt. Wat dacht U van het koshere eten? Dat is lang niet overal verkrijgbaar en om alles mee te nemen is niet te doen. De vakantieoorden zijn dus pas interessant als er op acceptabele afstand een koshere gelegenheid is. Mocht er een kosher winkeltje te vinden zijn, moet je uitzoeken of deze wel open is. Menig vakantie is mislukt omdat zulke winkeltjes vaak zelf dicht zijn. Het zou helemaal mooi zijn als er een koshere restaurant in buurt is dat onder rabbinaal toezicht staat. Daarvan zijn er niet zoveel in Europa.
Sjabbat Sjabbat is natuurlijk een heerlijke dag thuis. Het huis is er immers helemaal op ingericht. Om maar iets te noemen: schakelklokken om de lichten aan en uit te doen en warmhoudplaten die ervoor zorgen dat we warm eten hebben. In de caravan of de tent is de sjabbat best wel lastig. Wat dacht u van het draagverbod? Hoe kom je aan je water? Allemaal zaken waar je van te voren over na moet denken, want anders kom je voor verrassingen te staan. Maar áls het dan eenmaal sjabbat is, in het vakantiehuisje of elders, dan is er dat speciale gevoel. Dat mist nooit.
Ik wens u een prettige vakantie.
Dit artikel is eerder gepubliceerd in Rond de Bron nummer 47 2012/5272