15 Siewan 5784 | 19 juni 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Jeroesjalajiem is de ware D.C.
Publicatiedatum: maandag 12 mei 2014 Auteur: Rabbijn prof. Efraim Sprecher | Vertaling: Devorah | 1.661 keer gelezen
Jeruzalem [Al-Quds], Rabbi Sprecher, Maatschappij, Verenigde Staten, Rav Lau, Tweestatenoplossing »
Waar komt de naam Jeroesjalajiem vandaan? Het antwoord word gegeven door Tosfot Traktaat Taanit 16 waarin staat dat de naam Jeroesjalajiem een combinatie is van 2 woorden. De ene werd door Avraham bij de Akeda [Bereesjiet/Gen. 22] uitgesproken: "Har Hasjem Jeiraeh" wat "de Berg van Hasjem zal gezien worden" betekent. En de stad zelf werd al Sjalem [vrede] genoemd door Malqitsedek [Bereesjiet 14]. Dus is de naam Jeroesjalajiem een combinatie van 2 namen die door 2 grote mensen Avraham en Malqitsedek werd gegeven: 'jeirah' en 'sjalem'. Tosfot legt ook uit dat de reden dat we geen letter joed tussen de letters lamed en de mem in de naam Jeroesjalajiem schrijven, is omdat we moeten concentreren op de naam 'Sjalem', wat vrede betekent en deze heeft geen joed.

De voormalige opperrabbijn Rabbi Yisrael Meir Lau sjlita verklaarde dat de naam Jeroesjalajiem wel 667 in de Nach [van de TeNach] voorkomt en slechts 3 keer in de Nach vinden we de naam Jeroesjalajiem met de letters joed-mem aan het einde van de naam. Is het dan niet een geweldig toeval dat de IDF Jeroesjalajiem herenigt op de niet-Joodse datum 6/67? We weten dat toeval niet bestaat. Het woord toeval in het Hebreeuws is mikreh. Dat spel je met mem-koef-reesj-heh, wat je kan herschikken in "Rak Mehasjem", alleen van Hasjem!

Nu rijst de vraag op waarom wij wel Jeroesjalajiem met een joed schrijven wanneer de Tora het zonder joed spelt. Het antwoord is tweeledig.

De patach Joed Mem in het Hebreeuws geeft aan dat het woordje een 'paar' weergeeft. Voorbeelden zijn oznajiem [oren], reglajiem[voeten] en jadajiem [handen].

Tevens beantwoordt de Talmoed dezelfde vraag als volgt. De Talmoed verklaart dat er sprake is van twee Jeroesjalajiem: een Hemelse die direct boven de aardse Jeroesjalajiem ligt. Zoals het Hemelse Jeroesjalajiem G'ds eeuwige hoofdstad is, is het aardse Jeroesjalajiem, ondanks de bezwaren van de Amerikaanse State Departments, Israëls eeuwige hoofdstad

President Obama en John Kerry beweren beiden dat ze christenen zijn die de Bijbel lezen. Daarom adviseer ik ze dat ze allebei het 'Oude Testament' lezen en wel Samuel II 5. Daarin zullen ze ontdekken en leren dat Jeroesjalajiem Israëls DC is, wat staat voor DAVID'S CAPITAL. En dit al 3000 jaar voordat Washington DC de hoofdstad van de Verenigde Staten werd. Daarom zal Jeroesjalajiem de eeuwige, onverdeelde hoofdstad DC van Israël blijven, ondanks de bezwaren van onze zogenaamde "vrede partners".

 

©Rabbijn Prof. Efrayim Sprecher 2014 

 

 

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.