15 Siewan 5784 | 21 juni 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Wanneer lasjon hara een mitswa is
Publicatiedatum: woensdag 25 maart 2015 Auteur: Rabbi Sprecher | inleiding door Devorah | 1.876 keer gelezen
Halacha, Rabbi Sprecher, Redactie, Lasjon Hara [kwaadsprekerij], Media_Halacha en Ethiek, Moessar [ethiek] »
Lasjon Hara – lett. 'kwade tong' [roddel] – wordt door de Zohar beschouwd als terrorisme en karaktermoord. Door lasjon hara kan je zelfs je deel in Olam Haba, de Komende Wereld, verliezen! Verder wordt er uitgelegd dat lasjon hara beschouwd wordt als 1 van de kardinale zonden [moord, afgoderij en immoraliteit].

Lasjon Hara valt namelijk onder afgoderij. Je erkent Hasjems Alomtegenwoordigheid niet, anders zal je wel 2 keer nadenken alvorens je je mond open zou doen. Daarbij zijn de awerot– zonden – die je door 1 keer lasjon hara spreekt niet te overzien.

Je hebt 3 partijen: de spreker[s], de luisteraar[s] en de betrokkene[n]. Van deze 3 partijen, is de luisteraar die de zwaarste overtreding begaat. Hij moedigt de spreker aan door te luisteren.

Iedereen faalt erin om lasjon hara te laten. Niemand kan zeggen dat hij nooit roddelt. Want op zijn minst is iedereen wel schuldig aan avak lasjon hara – spraak dat iemand tot lasjon hara kan aanzetten. Avak betekent stof. Stof is symbool hetgeen iemand op zijn schoenen en kleding verzamelt als hij reist.

Wat wordt beschouwd als avak lasjon hara?
"Levi is een vreetzak" is volmondig lasjon hara. "Levi's koelkast is altijd vol lekker eten" is avak lasjon hara. Het is een opmerking wat lasjon hara over zijn eetgedrag uitlokt.

Avak lasjon hara is iemand complimenteren in bijzijn van zijn rivaal. De luisteraar zal de betrokkene namelijk kleineren. Overmatige complimenten is ook verboden, zelfs wanneer de luisteraars helemaal geen hekel hebben aan de betrokkene. Het lokt wel opmerkingen uit zoals bijvoorbeeld "ok, hij is zeker goed in lerenen, maar aan moessar - ethiek - mag hij nog harder aan trekken". Want er staat geschreven in Misjlei/Spr. 27:14: "hij die zijn naaste luid prijst terwijl hij opstaat in de morgen, wordt gezien als een vloek." Hieruit leren we ook dat je iemands grootheid niet moet prijzen wanneer hij je bijvoorbeeld uit je financiële problemen heeft gehaald, want dit zal namelijk leiden dat gewetenloze mensen proberen van hem te profiteren, terwijl die vriend van jou niet in staat is zichzelf te beschermen.

Je moet dus goed uitkijken met wat je zegt, zodat anderen je niet als een roddelaar beschouwen. Wanneer iemand zelf voor gezorgd heeft dat men vermoedt dat hij lasjon hara heeft gesproken, is hijzelf schuldig aan avak lasjon hara!

Kortom, avak lasjon hara is technisch gezien geen lasjon hara, maar het is de aanleiding van lasjon hara en dus verboden. Niemand gaat vrijuit van avak lasjon hara!

Maar iedere regel heeft zijn uitzondering. Ook betreft de regels van lasjon hara. Wanneer moet je lasjon hara spreken waardoor het geen awerah – zonde – maar een mitswa – gebod – is?

In de volgende video Rabbi Sprecher leert ons hoe ernstig de zonde van lasjon hara is, maar ook wanneer je het moet doen. Dit aan de hand van vele bronnen.

Bron: Ethics of Speech van 'The Arthus B. Morgenstein Shemiras Halashon Section

©Jodendom Online en Rabbi Sprecher 2015

Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.