5 Tewet 5782 | 09 december 2021
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
De impact van woorden in de hogere werelden
Publicatiedatum: maandag 17 augustus 2015 Auteur: Redactie | 1.449 keer gelezen
Kabbalah, Engelen en demonen, Redactie, Lasjon Hara [kwaadsprekerij], Moessar [ethiek], Leer van Reb Chaim van Volozhin »

Afbeelding © Penelopespen.com

Of je het wilt geloven of niet, maar ieder woord die je uitspreekt heeft invloed op de hogere wereld [Amos 4:13]. De navi - profeet – leert doordat wij in deze lage fysieke wereld leven, wij niet in staat zijn te bevatten wat het effect is van ieder woordje die je uitspreekt - of het constructief of destructief is – heeft op de hogere werelden.

Je kunt dan denken: wat voor verschil kan mijn onbelangrijke lichtvoetig gesprekje in de hogere wereld maken? Alles, want Reb Chaim van Volozhin garandeert je dat ieder triviaal woordje of gesprek wordt vastgelegd en deze zal nooit vergaan.

De Zohar leert namelijk in Saba 100b dat zelfs ieder zuchtje adem die iemand gebruikt om te spreken wordt bewaard! De Zohar gaat in Parasja Emor 105a verder met de wetenschap dat wanneer we Tora gedachten onderling bespreken, zullen onze woorden omhoog opstijgen... het geeft vreugde basjamajiem – in de Hemel – , maar ook op aarde. Met ieder woordje Tora of tefillah - gebed - worden namelijk vele [goede] engelen geschapen. Maar andersom werkt hetzelfde. Schadelijke woorden scheppen werelden van leugen en brengen vernietiging in de hogere werelden.

Voorts zegt de Zohar in Parasja Tsav 31b dat duizenden gevleugelde engelen alle uitgesproken woorden pakken en deze naar de Hemelse Rechtbank dragen om deze te laten beoordelen; ongeacht of het ten voordele of - chas wesjalom - ten nadele is.

In Parasja Lech Lecha 92a leert de Zohar ons tot slot dat een enorm groot aantal vernietigende engelen zichzelf kleven aan de stem die slecht spreekt [roddel en dergelijke] en nemen deze mee naar de Grote Diepte waar vele aanklachten tegen hem worden ingediend. "Wee degene die slecht spreekt". Daarnaast wordt je naar het Hemelse Bejt Din gebracht en Hasjem, Die vreselijke hekel heeft aan roddel en andere kwade spraak [Kohelet 5:5], laat precies aan je zien wat voor impact jouw woorden hebben gehad in de hogere werelden [Amos 4:13].

Bron: Nefesh HaChaim van Reb Chaim van Volozhin

 

©Jodendom-online 2015

 

Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.