6 Siewan 5781 | 17 mei 2021
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Fysieke schade door lasjon hara
Publicatiedatum: dinsdag 03 mei 2016 Auteur: Redactie | 2.440 keer gelezen
Redactie, Leven, dood en Opstanding der doden , Lasjon Hara [kwaadsprekerij], Tesjoeva [Inkeer], Moessar [ethiek] »

In Jeroesjalajiem staat de Berg Moriah [De Tempel Berg]. Op deze cruciale plek heeft Ja'aqov zijn droom gehad toen hij de ladder met de engelen zag. Omdat hij voorzag dat Hasjem daar Zijn Bejt Hamiqdasj [Heilige Tempel] zou laten bouwen, noemde hij die plek "Bejt 'El", huis van G'd. Maar de originele naam van Bejt 'El was Loez. Loez ís dus Jeroesjalajiem en dáár is de Schepping van de wereld begonnen. Het is ook de plek waar in de toekomst de Techijat Hametiem, de Opstanding van de doden, zal plaats vinden.

Iedereen heeft in zijn lichaam een klein uniek botje. Dat botje is vernoemd naar Loez, de plek waar dus Techijat Hametiem zal aanvangen [Pri Eitz Armoni-Shemot]. Dit botje [loez of meloez] - die niet groter is dan een gerstkorrel - vergaat nooit. Het ligt in je nek waar de mannen hun knoop hebben liggen van hun tefillien [Pri Eitz Armoni-Shemot]. Rechtvaardige mensen die wegens omstandigheden niet begraven konden worden door bijvoorbeeld verdrinking of verbranding, behouden hun meloez. Rechtvaardigen waarvan de beenderen inmiddels zijn vergaan, blijft hun loez wel bestaan! Kortweg: in tegenstelling tot de rest van het skelet, zal dit botje nooit vergaan [Zohar Va’eira 28b]. Het blijft in de grond liggen voor de Techijat Hametiem. Wanneer de Techijat Hametiem plaats vindt, zal Hasjem de meloez zacht maken en zoals gist in het deeg zal het rijzen, zal hieruit heel het lichaam uit voortkomen. Middels de loez – waar ons DNA in blijft bestaan – zullen na de Opstanding der doden vervolgens precies eruit zien zoals wij nu zijn. Deze methode zien wij tegenwoordig terug in klonen.

Hoewel dit botje fysiek is, is het wel de verbinding tussen deze wereld en Olam Haba, de wereld die gaat komen. De spirituele kant van de loez moet daarom ook 'gevoed' worden. Dit gebeurt middels de drie maaltijden van Sjabbat en Jom Tov. Echter er is één maaltijd die niet tijdens Sjabbat en Jom Tov plaats vindt waar de loez ook zijn kracht uithaalt en dat is de Melaveh Malka, de vierde maaltijd op Motsei Sjabbat].

Echter, iedere keer wanneer je lasjon hara spreekt verdwijnt er een stukje van je meloez. Omdat roddelen haast 'spiritueel' voedsel is van deze tijd, is het dus niet moeilijk om jouw meloez te verliezen. Het gevolg is dat het je onmogelijk gemaakt wordt om de Opstandig van de doden mee te maken.

Pagina index:
Copyright © 2016 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.