14 Siewan 5784 | 20 juni 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Heropvoeding
Publicatiedatum: donderdag 29 juni 2017 Auteur: Opperrabbijn B. Jacobs | 1.626 keer gelezen
Opperrabbijn Jacobs, Maatschappij, Antisemitisme binnenland, Moessar [ethiek] »

Afbeelding: Getty

Het is bijna onopgemerkt aan mij en aan velen voorbijgegaan. Slechts een klein bericht in de krant: onze Overheid is tot het besef gekomen dat wij de verplichting hebben om nieuwe Nederlanders, allochtonen dus, door middel van een soort heropvoeding 'bij te stellen' op het gebied van waarden en normen.

Het gaat echt niet alleen over antisemitisme, maar ook over de wijze waarop gedacht wordt over de vrouw als een gelijkwaardige partner in het huwelijk en in de samenleving en over haat naar andersdenkenden. Waarschijnlijk ben ik niet intelligent genoeg. Of misschien ben ik gewoon geniaal, maar het wil er bij mij niet in dat na jaren en jaren volle AZC's nu pas begrepen wordt dat het een gegeven is dat de vluchtelingen niet alleen zichzelf meenemen, maar ook hun opvoeding. Een opvoeding die niet uitblinkt in tolerantie.

Sjabbat jl. was ik in Maastricht ter gelegenheid van de bar mitswa van de zoon van de Limburgse rabbijn Cohen. Prachtig te zien hoe deze nieuwe rabbijn met vrouw en met kinderen verder bouwt aan de toekomst van de oudste Joodse Gemeente van Nederland. Vele nieuwe gezichten mocht ik tot mijn grote vreugde in sjoel zien. Een van hen, die we toevallig op straat tegen kwamen, was een Israëliër, eigenaar van een pizza shop aan de Markt, (vermoedelijk niet glad koosjer…..).

Hij vertelde mij dat bijna al zijn personeel afkomstig is uit de Israel omringende landen. Over politiek spreekt hij niet met ze, maar toen dat dan toch een keer ter sprake kwam, werd hij geconfronteerd met vele diepgewortelde antisemitische sprookjes. Ik was geheel niet verbaasd om dit te horen en ik ben absoluut niet erop uit om deze nieuwe Nederlanders te veroordelen, maar het baart mij grote zorgen dat Overheden soms nagenoeg blind blijken te zijn.

Neem de vergrijzing, een onderwerp dat niets met ons Joden te maken heeft. Wij maken ons ernstige zorgen dat er te weinig jongeren zullen zijn om de bejaarden te verzorgen. Toen tientallen jaren geleden gezinnen werden aangemoedigd om vooral het gezin klein te houden, was niemand toen in staat te voorzien dat na een halve generatie het aantal bejaarden verhoudingsgewijs gigantisch groot zal zijn en dat ongeboren jongeren niet voor de bejaarden kunnen zorgen? Het wil er bij mij niet in dat Overheden niet bij machte zijn om vooruit te kijken. Jammer! Of beter geformuleerd: catastrofaal.

©Opperrabbijn Jacobs 2017

Copyright © 2017 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.