18 Kislew 5784 | 01 december 2023
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
De Baal Lasjon Hara, de roddelaar
Publicatiedatum: woensdag 21 februari 2018 Auteur: de redactie | 1.779 keer gelezen
Redactie, Noachieden, Lasjon Hara [kwaadsprekerij], Moessar [ethiek] »

Yerushalmi Pe’ah 1:1: “Voor drie zonden wordt een persoon gestraft op deze wereld en heeft geen aandeel in de Komende Wereld: afgodenaanbidding, immoraliteit en moord - maar lasjon hara is gelijk aan hen allemaal!”

Hasjem heeft hekel aan de Baal Lasjon Hara. Een Baal Lasjon Hara is iemand die lasjon hara [negatieve spraak/roddel wat de waarheid is] niet als een zonde, awerah, beschouwt. Zulke mensen beleven veel plezier aan de regelmatige ‘roddelsessies’ vanuit hun omgeving of zij zetten zelfs zo’n ‘sessie’ op: "Heb je gehoord wat die-en-die deed ...?” ... “Heb je gehoord wat de vader van die ... gezegd heeft?” … “Wacht maar tot je hoort wat ik heb gehoord over die en die ...!”, enzovoorts.

Terwijl de Baal Lasjon Hara zich dus kostelijk amuseert, stijgen zijn woorden ondertussen wel naar de hemel. Deze woorden geven Satan de kracht om het slachtoffer voor Hasjem te beschuldigen. Ook al is de roddel dus waar. Uiteraard gaat de Baal Lasjon Hara en de toehoorder ook niet vrijuit [zie: Lasjon Hara volgens de hasjkove van de RaMCHaL].

Omdat de Baal Lasjon Hara het verbod op negatieve spraak – die regelrecht in de Tora staat – negeert en deze schaamteloos op regelmatige basis overtreedt, is zijn zonde veel groter dan iemand die per ongeluk een keer “onschuldig” roddelt, en daarom is zijn straf ook veel groter. De Baal Lasjon Hara is dus iemand die over andere mensen spreekt vanuit een karaktertrek of gewoonte. Helaas zijn de meeste mensen begiftigd met deze slechte middah, karaktertrek en daarbij is geaccepteerd sociaal gedrag van tegenwoordig gebaseerd op lasjon hara!

Het verbod op lasjon hara in wat voor vorm dan ook geldt voor zowel Joden als niet-Joden.

Door oprechte tesjoeva te doen, IEDERE dag de regels van lasjon hara te bestuderen [dat is een directe eis] en deze toe te passen in praktijk, word je door Hasjem niet meer als Baal Lasjon Hara beschouwd! Ook niet als je per ongeluk toch lasjon hara spreekt, daar weer oprechte tesjoeva doet en weer de draad van de regels van sjmirat halasjon – het bewaken van je tong – weer oppakt. Want echte tesjoeva, dagelijks de regels van lasjon hara te lernen en deze toe te passen, zorgen ervoor dat je na een geruime tijd nooit meer lasjon hara spreekt en een deel hebt aan Olam Haba!

©Jodendom-online 2018

Copyright © 2018 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.