20 Siewan 5783 | 09 juni 2023
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Na Sjavoeot op vakantie!
Publicatiedatum: vrijdag 10 juni 2011 Auteur: Dayan mr. Drs. R. Evers | 1.531 keer gelezen
Halacha, Opperrabbijn R. Evers, Minhagiem [Gewoonten en Gebruiken], Vakantie »

Moderne halachische vragen in het hotel en op de camping

We gaan 3323 jaar terug in de tijd, terug naar een woest, onherbergzaam oord: de Sinai-woestijn waar niets groeit of bloeit. Een donderslag bij heldere hemel, bliksemschichten, de meest monumentale gebeurtenis uit de geschiedenis van de mensheid zal zich aanstonds ontvouwen voor de ogen van 600.000 volwassen getuigen. Maar, waar is het Joodse volk? De Midrasj meldt het toppunt van chotspe: op de dag dat het Joodse volk uitverkoren zou worden tot mamlechet kohaniem – een koninkrijk van priesters – en goi kadosj – een heilig volk – had zij zich verslapen!

Hogere ervaring
Sommige verklaarders geven als commentaar, dat de Joden vermoeid waren van de woestijnreis. Na een stevige nachtrust hoopten zij goed voorbereid te zijn op de Openbaring van HaSjeem. Andere meforsjiem (verklaarders) graven echter dieper; dat de Joden zich vlak voor Matan Tora versliepen kan niet alleen het gevolg zijn van een lange mars door de woestijn. De Joden versliepen zich expres omdat zij meenden in slapende toestand meer van HaSjeems Openbaring te kunnen vatten dan in wakende toestand. In waaktoestand kan ons bewustzijn slechts zintuigelijke ervaringen verwerken. In sluimertoestand zijn wij soms in staat iets van de hogere werelden te vatten. De meeste profeten zagen slechts visioenen in hun dromen. In onze dromen wordt ons soms een blik in Hemelse sferen gegund.

De Joden bij de Sinai wilden van deze eenmalige ervaring zoveel mogelijk ‘meenemen’ en dachten, dat zij er goed aan deden te blijven sluimeren en slapen. Mosje Rabbenoe maakte hen wakker omdat de essentie van het Jodendom nu juist niet bestaat uit zweverige en dromerige, spirituele bespiegelingen. Het Jodendom is een religie van de wakkere realiteit en dient temidden van het volle leven te worden uitgedragen. Om deze foutieve benadering van onze voorouders te rectificeren, leren wij nog steeds de hele nacht van Sjavoe’ot door.

Juist over deze weerbarstige realiteit krijgen Rabbijnen veel vragen. Ik doe een greep wat vakantievragen, de zomer breekt weer aan.

Pagina index:
Copyright © 2011 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.