8 Siewan 5783 | 28 mei 2023
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Heb je naaste lief: Vrouw tien jaar dood in huis
Publicatiedatum: zaterdag 23 november 2013 Auteur: Lea Farkash | 1.261 keer gelezen
Lea Farkash, Ahavat Israel [naaste liefde], Moessar [ethiek] »

Ontzet reageren buren op de vondst van de vrouw die 10 jaar dood in haar huis in Rotterdam heeft gelegen. Niemand die ooit iets had opgemerkt of zelfs geroken. „Het blijft een bizar idee”, zegt de buurvrouw.

Onderbuurman had heel af en toe contact met de vrouw. Ze was stil, zegt hij. „Ik heb haar in totaal een keer of drie gesproken.

De dag ervoor was ze redelijk hard gevallen op straat, ze zag er niet florissant uit.” Verder hadden we niet veel contact. Zij was een eenling en ik ben een eenling.”

Dat ze dood blijkt te zijn, vindt de buurman „rot genoeg. Het is zeer luguber dat boven je hoofd iemand ligt die gepeigerd is, om het op zijn Amsterdams te zeggen.”

[Bron]

“En je moet je naaste liefhebben als jezelf, want Ik ben G’d”.

Rabbi Eliezer van Mitz zegt: “De mitswa (opdracht) is dat je moet weten welke dingen je buurman waardeert en je moet voorkomen dat je dingen doet die hij niet prettig vind”.

“Het lijkt erop dat de belangrijkste beweegreden voor anderen te zorgen is het vervolg van wat er staat geschreven:  ”… want Ik ben G’d”. ”En als je vraagt hoe kan ik weten wat mijn buurman waardeert en wat hij niet waardeert?  Ben ik een soort van profeet? Daarom staat er als jezelf,  zoek in jezelf wat je waardeert en wat jijzelf onprettig vind, dan kan je weten wat je medemens nodig heeft.”

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.