17 Ijar 5784 | 25 mei 2024
Dossiers
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Dossiers / Jodendom in praktijk
Ahavat Israel [naaste liefde]
Gebaseerd op de principes liefde voor het Joodse volk, Jodendom en het Land Israel.
Bar/Bat Mitswa
Een Joodse jongen is vanaf zijn dertiende jaar religieus meerderjarig en heeft de verplichting zich aan de mitswot [geboden] te houden. Hij kan dan ook aansprakelijk gesteld worden voor zijn daden door een Beet Din [Joods rel. Gerechtshof]. Voor een Joods meisje geldt dit vanaf haar twaalfde jaar. Een persoon kan pas vanaf zijn of 20ste aansprakelijk gesteld worden door het Hemelse Beet Din.
Brit Mila [besnijdenis]
De een rituele besnijdenis van Joods jongetjes op de achtste dag vanaf de geboorte. Wanneer er een gioer [toetreding van een niet-Jood tot het Jodendom] plaats vindt, gebeurt de brit mila op de leeftijd dat de man gioer doet.
Chesed [liefdadigheid]
Liefde is de liefde is de allerbelangrijkste en krachtigste bestanddeel in het leven. Liefde is de oorsprong van alle menselijke interacties. Het laat ons boven onszelf opstijgen om een ander te kunnen ervaren en visa versa. Het is ook het werktuig om de hoogste realiteit te ervaren en dat is Hasjem.
Chilloel Hasjem, onteren van Hasjem's Naam
Chilloel Hasjem [ontheiliging van de Naam], wat ontheiliging van de naam van G'd betekent. Het is een term die gebruikt wordt in het Jodendom voor elke handeling of gedraging die schaamte werpt of het geloof in G'd en ieder aspect van de Tora, Joodse wet , of de Joodse gemeenschap in diskrediet brengt.
Eren van ouders
De Zohar leert ons dat wanneer wij dood gaan, dat Hasjem ons zal aanspreken in de stemmen van onze ouders. Toen Mosje bijvoorbeeld Hasjem voor het eerst hoorde in de struik, sprak Hasjem ook met de stem van de ouders van Mosje. Eren van ouders is het Vijfde Gebod.
Gastvrijheid
Rabbi José ben Jochanan had als gevleugelde uitdrukking “Laat je huis wijd geopend zijn en de armen je huisgenoten zijn”. Gastvrijheid [ hachnasat 'orchiem ] is daarom een centraal Joods begrip. In veel Joodse gezinnen is het de gewoonte om op Sjabbat gasten te ontvangen. De gast moet bediend worden en een comfortabel bed krijgen.
Gezondheid, psychologie en sport
Moeten wij niet alles doen om onze gezondheid veilig te stellen en te optimaliseren?  Gezondheid staat bovenaan de Joodse prioriteitenlijst. Wat is ons dierbaarder dan onze gezondheid? Juist waar het onze lichamelijke – en geestelijke – gezondheid aangaat stelt de Tora de hoogste eisen.
Gioer
Je kunt op twee manieren Joods zijn. Je kunt Joods zijn omdat jouw moeder, grootmoeder, etc. Joods is of je hebt gioer gedaan bij een erkende Bejt Din [Joods Gerechtshof]. Gioer [komt van ' ger' ; vreemdeling] is de bekering tot het Jodendom. Net zoals het vroeger mogelijk was om Joods te worden, is dat nog steeds het geval. Echter maken we geen propaganda voor het Jodendom, want het Jodendom kent geen missie.
Halacha
Halacha ['het pad' of 'de manier van lopen/gaan'] is de Joodse Wet gebaseerd op de Tora en rabbinale wetgeving. Het is tevens de grens tussen het Jodendom en alles wat er buiten valt.
pagina 1 / 4 1   |   2   |   3   |   4      »      
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.