17 Ijar 5784 | 25 mei 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Toegewijde liefde voor Hasjem
Publicatiedatum: dinsdag 04 februari 2014 Auteur: Redactie | 1.532 keer gelezen
Redactie, Talmoed Tora, Chesed, Noachieden, De Misjkan en de Bejt Hamiqdasj , Ahavat Israel [naaste liefde], Moessar [ethiek] »
“Spreek tot de kinderen van Israël en laat hen voor Mij een deel nemen; van ieder man wiens hart hem motiveert, zal jij Mijn deel nemen” Sjmot/Ex. 25:2.

Rasji legt uit dat de woorden “wejiqchoe-lie... en let hen voor Mij nemen” “lisjmi...Mijnentwil” betekent. Dit betekent dan Hasjem alleen gaven wilde voor de Misjkan wanneer het uit een toegewijde liefde voor Hem gegeven werd en niet vanuit en maatschappelijke druk [“Hoeveel chesed geef jij, ik geef wel 'zoveel'... geef jij 'zoveel'? Hoe kan dan nou als jij zoveel verdient?”] of nog erger: uit eer [“Kijk hoe goed ik ben, ik geef wel 'zoveel'”].
Het ware fundament van de Misjkan is dus de giften die Bnej Jisrael gegeven hebben vanuit hun toegewijde liefde voor Hasjem: nidivoet halev.

Wanneer een Jood veel geld zou doneren zonder nidivoet halev, dan heeft hij niets gegeven, aangezien Hasjem al het geld, goud, zilver en edelstenen in de wereld bezit!
“Rachamana' lieba' ba'ej...Hasjem wilt een hart dat vol is van toegewijde liefde voor Hem.

Deze liefde wordt beschreven in Sjier Hasjieriem 3:11: “Ts'ejnah oer'ejnah bnot tsion bamelech sjlomo ba'atarah sje'itrah...jullie moeten uitgaan en zien, meisjes van Tsion, die zich onderscheiden door hun loyaliteit naar G'd, op de Koning waar vrede toebehoord, getooid met de kroon die Zijn volk voor Hem maakte, op de dag dat Zijn Wet werd gegeven en Hij 1 met Jisrael werd en op die dag werd Zijn hart verblijd door de inwijding van Zijn Misjkan.”
De Gemorre noemt het in Taanit 26b heel duidelijk: “De dag van Zijn bruiloft” – “dat is de dag dat de Tora is gegeven” – “de dag van blijdschap Zijn hart” – “dit is de dag dat de Misjkan is gebouwd.”
Het zien van de oprechte toewijding van de Joden verblijdde Hasjem's hart, want het bleek dat de Joden klaar waren om hun eigen verlangens te onderwerpen aan die van Hasjem.

Moeten niet-Joden ook hun verlangens – met toegewijde liefde – onderwerpen aan Hasjem?

Niet-Joden werden door Sjlomo Hamalech betrokken bij de bouw van de Bejt Hamiqdasj [de Heilige Tempel]. Hij vroeg Hasjem zelfs om de gebeden van de niet-Joden te verhoren [Melachiem I/1 Kon. 8:41-43] die speciaal naar de Bejt Hamiqdasj kwamen.
De Bejt Hamiqdasj was namelijk het universele centrum van spiritualiteit, die de profeet Jesjajahoe een "huis voor alle volken" noemt. De dienst in de Heilige Tempel in de week van Soekot werd gekenmerkt door het offeren van een totaal van 70 stieren die correspondeerden de 70 volkeren van de wereld. De Talmoed stelt wanneer de Romeinen zouden hebben gerealiseerd hoeveel ze hadden kunnen profiteren van de Tempel, dan zouden ze het nooit hebben vernietigd!

Is het een voorbeeld van ware toegewijde liefde voor Hasjem? Sefer Charedim zegt in zijn Sefer hfst. 34 zegt: “Betoch libie misjkan 'evne leziejwo taqriev lo nafsjie hajchiedah qarban...ik wil een misjkan in mijn hart bouwen voor Zijn glorie; Ik wil een offer brengen aan Hem, mijn unieke ziel.”

Bronnen: Limud Yomi Kleinman Edities II
©Jodendom-online 2014
Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.