15 Siewan 5784 | 19 juni 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Waarom worden er vreugdevuren aangestoken op Lag Ba'omer?
Publicatiedatum: donderdag 19 mei 2016 Auteur: Rabbi Ephraim Sprecher | Vertaald door Devorah | 1.931 keer gelezen
Lag Be'omer, Rabbi Sprecher, Moessar [ethiek] »

Foto credits: Alex Pielak

Er zijn twee geschiedkundige gebeurtenissen die aan Lag Ba'omer verbonden zijn. Allereerst wordt er in Talmoed Yevamot 62 melding gemaakt dat in de tijd van Rabbi Akiva vierentwintig duizend van zijn talmidiem stierven naar aanleiding van een door de Hemel gestuurde plaag tijdens de dagen van Omertelling tussen Pesach en Sjavoe'ot. De Talmoed gaat verder door te stellen dat dit een straf was omdat de talmidiem van Rabbi Akiva geen liefde en respect onderling toonden. Zij waren jaloers op elkaar en gunden elkaars spirituele niveaus en prestaties onderling niet.

Wij vieren Lag Ba'omer als de dag dat deze plaag voorbij was en de rest van Rabbi Akiva's talmidiem in leven bleven. De Zohar geeft nog een reden voor Lag Ba'omer. Het vertelt dat de grote Geleerde Rabbi Shimon Bar Yochai op Lag Ba' omer stierf, maar dat de zon op miraculeuze wijze niet opkwam totdat hij was gestorven. Zo bestaat de kabbalistische traditie om op Lag Ba'omer kaarsen aan te steken en vreugdevuren te branden. Ook die dag stopt de rouw om de talmidiem van Rabbi Akiva.

Wat betekent tegenwoordig Lag Ba'omer en wat is de boodschap voor ons in onze dagelijkse leven? Wellicht ligt er een verband tussen de rouw om de talmidiem van Rabbi Akiva en het aansteken van vreugdevuren voor de Yahrzeit van Rabbi Shimon Bar Yochai.

Een kampvuur of een vreugdevuur geeft een warme gloed. Je kan – terwijl je samenkomt rond het vuur - marshmallows en hotdogs op het vuur roosteren. Dit verbindt mensen. Iedereen voelt zich aangetrokken tot het vuur. Door de Tora heen verschijnt G'd bij de mens altijd in een vuur. Zo verscheen Hasjem bij Mosje als een vlam in de brandende struik en de gehele Joodse volk zag een verterend vuur op de top van de berg Sinaï [Sjemot 24]. Zo kan een vuur mensen dus bijeen brengen.

Het idee van Lag Ba'omer en het aansteken van vreugdevuren is om ons dichter tot elkaar te brengen. De talmidiem van Rabbi Akiva groeiden uit elkaar, terwijl er wordt verondersteld dat de vreugdevuren van Lag Ba'omer ons juist tot elkaar te brengen.

Het is vreemd, maar tegenwoordig – ondanks we meer contact met elkaar hebben dankzij de technologie – lijkt het als of wij juist losgekoppeld zijn geraakt met de mensen om ons heen. Wij zien mensen samen zitten, maar in plaats dat zij met elkaar praten, zit iedereen ándere mensen op hun smartphone te texten of te appen.

Dus voor één avond per jaar – op Lag Ba'omer – zouden wij onze smart – en dumbphones opzij moeten leggen en elkaar respect en liefde moeten tonen.

Dit kan wel eens een tikkoen zijn voor de talmidiem van Rabbi Akiva, die geen liefde en respect onderling hadden.

 

 ©Rabbi Sprecher 2016

 

Copyright © 2016 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.