12 Siewan 5784 | 18 juni 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Corona's Wake Up Call
Publicatiedatum: maandag 23 maart 2020 Auteur: rabbi E. Sprecher | 1.736 keer gelezen
Rabbi Sprecher, Moessar [ethiek], Corona »
De Rambam leert ons in Hilchot Taanit dat tijden van grote nood en lijden, zoals we nu ervaren, tijden zijn voor zelfonderzoek. G’d wil dat we nadenken en nadenken over hoe we een beter persoon kunnen worden. Dit coronavirus vertelt ons dat er twee gebieden zijn waarop we onszelf zouden moeten verbeteren: de waarde van kwaliteitstijd met het gezin en de pijn van eenzaamheid.

Deze verplichte familiequarantaine herinnert ons eraan waar onze echte krachtbron ligt. Zittend in onze kamers, afgesloten van de rest van de wereld, dwingt ons om een ​​proces van zelfonderzoek te ondergaan; maar welke waarden zijn nu echt belangrijk voor ons? Niet onze carrières of financieel succes, maar waarden van geest, geloof en familie.

Het coronavirus, dat miljoenen mensen in een isolement heeft gebracht, herinnert ons eraan dat er mensen zijn die altijd sociaal geïsoleerd zijn. Schenken we aandacht aan die mensen die lijden aan constante eenzaamheid, die dag na dag terugkeren naar een leeg appartement? Deze eenzame mensen die geen familie hebben, degenen die alleen thuis zijn en wachten tot iemand hen vriendelijk begroet, horen we hun stem en voelen wij hun pijn? Misschien is dit virus dat ons dwingt om eenzaam te worden, een wake-up call om alle eenzame mensen te herinneren.

Eenzaamheid kan pijnlijk zijn, maar het is ook gemakkelijk te verlichten met een vriendelijke glimlach, een vriendelijk woord, een vrolijke begroeting of een telefoontje. Als ieder van ons zich een eenzame persoon herinnert en contact opneemt met die persoon door hem uit te nodigen voor een Sjabbat-maaltijd (nadat de crisis voorbij is), kan hij een enorme bijdrage leveren aan het verlichten van iemands leven, zoals Debbie Boone zong: You light up my life.

Misschien geven het Coronavirus en de eenzaamheid die ons is opgelegd ons een voorproefje van hoe eenzaamheid echt aanvoelt. We missen onze sociale ontmoetingen waaraan we gewend zijn. Deze ziekte geeft ons een geweldige kans om de pijn van eenzame mensen te verminderen, omdat we er allemaal samen voor staan.

De parsja van deze week is Wajjiqra en we weten dat de parasja altijd over de actualiteit spreekt. Wajjiqra betekent dat G’d ons allemaal roept! Reik uit en raak een eenzaam persoon aan en breng wat vreugde en zonneschijn in hun eenzame leven. Dit is de boodschap van God voor ieder van ons in de parsja van deze week.

In de verdienste van deze grote mitswa zullen onze gebeden beantwoord worden en zullen we deze dodelijke ziekte in vrede en gezondheid overwinnen. Maar wat doen we ondertussen? Zoals de Profeet zegt, in de Dageraad van het Messiaanse Tijdperk: "Ga, mijn volk, ga je kamers binnen en sluit je deuren achter je, verberg je een tijdje totdat de toorn en de PLAAG voorbij zijn." Jesaja 26:20.

©Rabbi E. Sprecher 2020

 

Copyright © 2020 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.