20 Aw 5781 | 29 juli 2021
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Lesjon Hara'
Publicatiedatum: zondag 04 november 2012 Auteur: Redactie | 1.363 keer gelezen
Redactie, Leven, dood en Opstanding der doden , Synagoge, Lasjon Hara [kwaadsprekerij], Ahavat Israel [naaste liefde], [Im]moraliteit, Moessar [ethiek] »

Wat is lesjon hara'? Lesjon hara' is informatie dat belastend en nadelig voor de betrokkene is, maar altijd waar. Iemand die lesjon hara’ spreekt, wordt gemotiveerd door zijn sterke menselijke drang zichzelf belangrijker te voelen. Hij stelt zichzelf boven de ander en oordeelt de ander minder als zichzelf. In zijn ogen wordt hij omringt door irritante, onachtzame, gebrekkige mensen die van zijn wereld een grote teleurstellende en ongemakkelijke plaats maken. Het wordt een gewoonte langs de tselem Hasjem [evenbeeld van Hasjem] van zijn naaste te kijken en zet zijn blik op oneindig om iedere fout van die ander te kunnen opmerken.

Lesjon hara' kan ook informatie zijn dat op eerste oog heel positief is, maar negatief kan uitpakken. Denk aan iemand ophemelen wat jaloezie opwekt. Dit gebeurt vanuit de spreker vaak onbedoeld en ongemerkt.

Sjmirat lasjon is een prima tool waardoor we de verschillende paden en meningen van goed bedoelde mensen leren te zien. Andermans levenspaden en meningen worden geaccepteerd, ook al ben je daar niet mee eens. Rabbi Jisrael Alter van Ger leert dat je de verscheidenheid aan gedachtegoed net zo makkelijk moet kunnen accepteren als de verscheidenheid van ieders uiterlijk en verschijning.

Sjmirat Halasjon zijn ook de tools die vanuit de Tora onze woede wegneemt, maar ook bitterheid en jaloezie. Het elimineert koppigheid, pijn en verdeeldheid van het Joodse volk. Het typeert de mens. Harde boze woorden omschrijft een boos en gepijnigd mens. Vriendelijke woorden die met consideratie worden uitgesproken omschrijven een vriendelijk en doordacht persoon. Maharal leert dat Hasjem de tong heeft gecreëerd om iemands verborgen gedachten, ideeën en persoonlijkheid te openbaren. De wetten van sjmirat halesjon reflecteert de wijsheid van de Tora, dat impact heeft op iedere negatieve interactie.

De Tora toont tevens aan dat het zaad van een gebroken vriendschap, kapotte carrière of een echtscheiding gezaaid wordt door hatelijke woorden. Laten wij daarom voor de rest van ons leven de leringen van de Chofets Chaim over en sjmirat lesjon en lesjon hara dagelijks bestuderen!

De wetten van de lesjon hara' is Hasjems blauwdruk voor menselijke interactie. Door deze trouw te volgen, voorkom je tweedracht, haat en boosheid.

Pagina index:
Copyright © 2012 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.