11 Niesan 5783 | 02 april 2023
Mededelingen
Laatste artikelen
Quantummechanica

Dit artikel is een inleiding op een volgend artikel dat “De Twee Beginnen” zal heten. Zonder dit artikel zal “De Twee Beginnen” en daaropvolgende artikelen over Quantummechanica en Torah voor een aantal lezers te moeilijk zijn. Wat is quantummechanica? Quantummechanica onderzoekt en beschrijft het gedrag van kleine deeltjes, dat bij de klassieke natuurkunde [ * Newton ] niet meer opgaat. Alle materie, dus ook atoomkernen, bestaat voor het grootste deel uit...

Uitgelicht dossier
Kabbalah
Door de Kabbalah - de verborgen wijsheid - heen, is voor de menselijke intellect een verborgen waarheid die gekend kan worden. Kabbalah is de studie over: De G'ddelijke Inspiratie en Profetie Wegen om Hasjem te benaderen en aan Hem te kleven G'ds Unicum, Voorzienigheid...
Publicisten
Sjabbat
Parasja:
Pesach Sjabbat
Aanvangstijd:
06 apr: 21:09 uur
Eindtijd:
07 apr: 21:09 uur
Jom Hazikaron

2 april 1279:
De joodse inwoners van de Engelse stad Rothampton waren ervan beschuldigd een kind van christenouders te hebben gekruisigd. Dit leidde er toe dat een groot aantal joden in Londen ter dood werd gebracht waarna hun lichamen in het openbaar werden opgehangen.

2 april 1642:
Tijdens een auto-da-fe in Lissabon stonden 86 afstammelingen van onder dwang gedoopte joden terecht wegens het praktiseren van het jodendom. Twee van hen werden levend verbrand, vier werden eerst gewurgd en vervolgens ook verbrand en de 80 overigen werden naar de galeien gezonden.

2 april 1942:
64 joden werden in de Krim door de SS vermoord. Deportatie van 1000 joden van het getto Kolomyja (Oekraine) naar het vernietigingskamp Belzec.

2 april 1944:
1500 Atheense joden werden van het kamp Haidon weggevoerd naar Auschwitz. In dit transport bevonden ook Italiaanse, Spaanse en Portugese joden. De wagons waarin deze niet-Griekse joden zich bevonden werden onderweg afgekoppeld en doorgestuurd naar Bergen-Belsen. Zij die deze vreselijke reis overleefden – al met al 155 personen – werden doorgestuurd naar Maagdenburg waar ze voordat de SS hen wilden vermoorden gered door de Amerikanen.

Pasoek
Orach Chajim 1:1
Beter een beetje gelovigheid mét kawana (toewijding bij G'dsdienstig handelen), dan veel gelovigheid zonder kawana. Zelfs het onbeduidenste offer in alle oprechtheid is aanvaardbaarder dan een offer dat overdadig is, maar van dubieuze intentie.
Informatie
Artikelen: 1.457
Dossiers: 255
Aantal bezoekers
Vandaag: 39
Deze maand: 148
Dit jaar: 37.898
Totaal: 3.778.653
Vanaf 5 januari 2003
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.