16 Tisjri 5784 | 30 september 2023
Mededelingen
Soekkot

Soekkah in Bejt Wegan in Jeruzalem @redactie

Op Sjabbat begint Soekkot. Honderdduizenden Joden wereldwijd zullen in Israel de komende 7 dagen en buiten Israel 8 dagen dagelijks in de Soekka lernen, eten en met name in Israel erin slapen [de mannen]. Naast de sjoeldiensten en tijdens chol hamo'ed is het ook heel gewoon om gasten mee te nemen naar jouw soekka of zelf gast te zijn in de soekka van een ander.

Wat betekent in de Soekka begeven nog meer? Rav I. Vorst ZL van Chabad.nl vertelt:
Ook als je het bekende 'Joodse Mens, erger je niet' in de soeka speelt, vervul je een van de drie mitswot-voorschriften van Soekot. De soeka symboliseert immers de alom-tegenwoordigheid van Hasjem. (tussen haakjes: is 'alom' ook te begrijpen als 'wereld - olam'', de 'olam-tegenwoordigheid van Hasjem?)

Een andere mitswa van het Soekotfeest vervullen wij met de Arba Miniem- de Vier Soorten. Door de loelav-dadelpalmtak - met daaraan de mirte- en wilgetakjes gebonden - in de ene hand en de etrog in de andere hand te nemen en daarmee te schudden/zwaaien, benadrukken wij de 'eenheid in verscheidenheid' van het Joodse volk. Rabbijn Vorst ZL laat zien hoe de loelav c.s. geschud wordt.

Aan de hand van een geschiedenis over de Ba'al Sjem Tov leren wij tenslotte hoe op Soekot dat ook Zeman Simchateenoe heet, de mitswa van simcha-blijheid kan worden vervuld.

Lees HIER artikelen uit het dossier van Soekkot.

Laatste artikelen
Tijd: verleden en toekomst

Filosofen worstelen met het begrip Tijd vanaf het begin van de menselijke beschaving. Hedendaagse Natuurkundigen hebben [wat] tijd [is] uitgeroepen tot probleem nummer één in de theoretische natuurkunde. Tijd is een natuurkundige grootheid waardoor gebeurtenissen geordend worden in die zin: deze gebeurtenis heeft voor of na de andere gebeurtenis plaatsgevonden. Met begrip tijd kan een moment, tijdstip of tijdsduur worden geduid. Tijd wordt gemeten middels een klok. De...

Uitgelicht dossier
Al-Qassam Brigade
Al-Qassam Brigade [sinds 1984], voluit ook wel Izz ad-Din al-Qassam Brigade genoemd, is de militaire vleugel van de terroristische organisatie Chamas [Hamas]. Het is een soenitische Islamtische terroristische organisatie die het Palestijnse Nationalisme beogen.
Publicisten
Sjabbat
Parasja:
Aanvangstijd:
Eindtijd:
Jom Hazikaron

30 september 1337
De joodse gemeeenschap van Deggendorf werden beschuldigd van ' hostieontwijding' . De burgermeester richtte een legertje op en heeft een bloedbad onder de joden aangericht. De lichamen van de vermoordde joden werden verbrand, hun huizen geplunderd en geroofde goederen onder de moordenaars verdeeld.

30 september 1941:
Duizendtal joden van Tallin werden door Duitse troepen vermoord. 30000 joden van Riga en omgeving werden in het getto van Riga ondergebracht. Door bloedenbaden die door de nazi's onder de joden op het platteland werden aangericht is het aantal joden sowieso sterk verminderd.

30 september 1942:
2000 joden van Korze werden door de SS en Oekrainse politie vermoord nav verzet. 900 joden van Magierow werden weggevoerd naar Rawa Ruska. 2100 joden van Rozdol en 1000 van Zydaczow werden naare Stryj weggevoerd. 1000 joden van Tarnapol werden naar vernietigingskampo Belzec getransporteerd. Ontruiming, op de dag van Soekot, van het getto van Zelechow (PL) zorgde ervoor dat deze joden naar het vernietigingskamp van Treblinka werden gestuurd. Aan het begin van de oorlog kende Zelechow 2500 joden. 4000 joden van het getto van Parysow, 2150 van Kasjaczew en 2500 van Mordy werden weggevoerd naar Treblinka.

30 september 1943:
Na zes weken kwam er een eind aan de ' Aktion` van de SS gegericht tegen joodse inwoners van Czortkow. 46000 joden werden vermoord.

Pasoek
Megillah 29a; Ketoevot 17a; Sjabbat 105b, Moed Katan 25a; Soekka 32b en
De dood is het tegengestelde van het geven van Torah, De dood is als een brandende Torahrol, De dood is als een tegenovergestelde van Waarheid en Vrede. Er zal geen dood meer bestaan in de de Komende Wereld: Olam Haba
Informatie
Artikelen: 1.466
Dossiers: 255
Aantal bezoekers
Vandaag: 71
Deze maand: 7.759
Dit jaar: 88.906
Totaal: 3.829.661
Vanaf 5 januari 2003
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.