23 Kislew 5782 | 27 november 2021
Mededelingen
Dagboek van de Opperrabbijn
Toen begin 2020 de coronacrisis uitbrak, vroeg het Joods Cultureel Kwartier aan opperrabbijn Binyomin Jacobs om een dagboek bij te houden. Welke invloed had het ‘nieuwe normaal’ op zijn leven? In de afgelopen maanden pakte de opperrabbijn bijna dagelijks de pen op om over zijn belevenissen te schrijven.
In dit bijzondere boek zijn 54 dagen hieruit geselecteerd. Je leest over de bezoekers die hij ontvangt in zijn eigen ‘Gan Eden’ – het paradijs – in zijn achtertuin nu hij door de coronamaatregelen geen mensen binnenshuis mag ontvangen.
Over zijn strijd tegen het secularisme waardoor G’d uit het openbare leven wordt verdreven, zijn ervaringen (en soms aanvaringen) met christelijke instanties, maar ook over de bijzondere visie die hij als Jood heeft op onder andere de relatie tussen man en vrouw in het huwelijk.
Ook de voortdurende bedreiging waarmee hij en zijn gezin te maken hebben komt voorbij en het bespuugd worden op straat.
Je krijgt een bijzonder inkijkje in het leven en de gedachtewereld van deze autoriteit binnen het Nederlandse Jodendom.

Preview: Het hondje en het schilderijtje
Laatste artikelen
Is de QR-samenleving Bijbels?

Mij werd gevraagd of ik een column kan schrijven over de Joodse visie op het mondkapje, de QR-code en de anderhalve meter afstand houden. Ik denk dat geen enkele rabbijn zo’n column kan schrijven omdat het maar zeer de vraag is of zo’n visie überhaupt momenteel kan bestaan. Wij Nederlanders polderen heel wat af, maar zijn tegelijkertijd zwart-wit denkers. Iets mag wel of niet. In ‘ het hangt ervan af’ zijn we niet zo goed. En dat is nu precies wat er bij het...

Uitgelicht dossier
Rabbi Sprecher
Rabbi Ephraim Sprecher,  hoofddecaan aan de Diasporajesjive op berg Tsion, was een student van Harav Yaakov Kamenetsky en Harav Gedaliah Shor (schrijver van Ohr Gedalyahu ) en kreeg zijn smicha door (charedi) Yeshivas Thora Vadaas in New York. Rabbi Sprecher was een Professor...
Publicisten
Sjabbat
Parasja:
Wajjesjev
Aanvangstijd:
26 nov: 16:15 uur
Eindtijd:
27 nov: 17:28 uur
Jom Hazikaron

27 november 1095:
Tijdens het Concilie van Clermond-Ferrand kondigde paus Urbanus II de eerste kruistocht af. De kuistochten ontaarden in gewapende expedities die gepaard gingen met onder Europese en oriëntale joden aangerichte slachtpartijen.

27 november 1941:
De Duitsers gaven Nederland de opdracht tot de inrichting van zgn “Judenviertel” in alle grote steden. Joden op het platteland en in kleinere steden dienden ook daar naar toe te verhuizen.

27 november 1942:
2500 joden van het getto van Buczacz werden naar het vernietigingskamp Belzec getransporteerd. 250 joden werden in het getto al doodgeschoten. Zo ook ondergingen de 2000 bewoners van het getto van Tlumacz hetzelfde lot.

Pasoek
Misjna Pirke Avot 5:25
Leer de Tora nog eens over en nog eens over, want zij bevat alles.
Informatie
Artikelen: 1.397
Nieuwsberichten: 3.115
Dossiers: 255
Aantal bezoekers
Vandaag: 62
Deze maand: 7.845
Dit jaar: 97.463
Totaal: 3.648.881
Vanaf 5 januari 2003
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.