12 Chesjwan 5782 | 18 oktober 2021
Mededelingen
Dagboek van de Opperrabbijn
Toen begin 2020 de coronacrisis uitbrak, vroeg het Joods Cultureel Kwartier aan opperrabbijn Binyomin Jacobs om een dagboek bij te houden. Welke invloed had het ‘nieuwe normaal’ op zijn leven? In de afgelopen maanden pakte de opperrabbijn bijna dagelijks de pen op om over zijn belevenissen te schrijven.
In dit bijzondere boek zijn 54 dagen hieruit geselecteerd. Je leest over de bezoekers die hij ontvangt in zijn eigen ‘Gan Eden’ – het paradijs – in zijn achtertuin nu hij door de coronamaatregelen geen mensen binnenshuis mag ontvangen.
Over zijn strijd tegen het secularisme waardoor G’d uit het openbare leven wordt verdreven, zijn ervaringen (en soms aanvaringen) met christelijke instanties, maar ook over de bijzondere visie die hij als Jood heeft op onder andere de relatie tussen man en vrouw in het huwelijk.
Ook de voortdurende bedreiging waarmee hij en zijn gezin te maken hebben komt voorbij en het bespuugd worden op straat.
Je krijgt een bijzonder inkijkje in het leven en de gedachtewereld van deze autoriteit binnen het Nederlandse Jodendom.

Preview: Het hondje en het schilderijtje
Laatste artikelen
De regenboog: alles met medelijden

G’d beloofde Noach dat hij als enige gered zou worden. Op dat moment had Noach moeten davvenen (bidden) tot G’d om medelijden met de wereld. Noach liet deze gelegenheid echter voorbij gaan. Daarin onderscheidde hij zich van Mosje, die direct opkwam voor het Joodse volk toen ze door G’d bedreigd werden na het debacle van het gouden kalf. Daarom heet de zondvloed `het water van Noach’. Vóór de Zondvloed was alles grof en zeer mate­rieel Werd...

Uitgelicht dossier
ISIS [Islamitische Staat]
ISIS, Islamitische Staat in Irak en de Levant [ad-Dawla al-Islāmiyya fi al-'Irāq wa-sh-Shām], is een een djihadistisch - salafistische koepelorganisatie. De Islamitische Staat in Irak en de Levant werd als Islamitische Staat in Irak ISI in 2003 opgericht als vereniging van vaak aan al Qaida...
Publicisten
Sjabbat
Parasja:
Wajera
Aanvangstijd:
22 okt: 18:10 uur
Eindtijd:
23 okt: 19:16 uur
Jom Hazikaron

18 oktober 1905:
Pogroms in diverse districten. Het leger, de politie en straatschenders vormden de Zwarte Honderd. 429 joden van Kiëv, Odessam, Minsk, Rostov-na-Donoe en in Simferopol vonden de dood. 746 joden plus enkele duizenden van deze steden plus Moskou raakten gewond. In Cherson werden joodse huizen en winkels geplunderd en vernield. Aantal leden van joodse verdedigingsgroepen vonden de dood.

18 oktober 1941:
3500 joden van Belgrado kwamen middels een “Aktion” in diverse werkkampen terecht, waar zij om zouden komen. Ongeveer 8000 joden van Marioepol die in een militaire kamp verbleven werden gedood

18 oktober 1942:
2250 joden van Nowe Miasto vonden net als de 600 joden van Zakszuwek middels een “Aktion” van de SS de dood. 700 joden van Siennica kwamen in vernietingingskamp Treblinka terecht.

Pasoek
Sifre 73b
Laat een mens zich meer verheugen in lijden dan in voorspoed. Want als een mens zijn hele leven in voorspoed heeft geleefd, is de zonde die hij mogelijk heeft begaan, niet vergeven. Maar wat verzoend is door lijden, dat wordt hem vergeven. Immers, zoals een mens door G'd aanvaard werd langs de weg van de offers, zo wordt hij nu aanvaard door het lijden. Ja , het lijden verzekert G'ds toewijding nog meer dan offers, want offers worden met behulp van geld gebracht, terwijl het lijden door het hele lichaam wordt opgebracht.
Informatie
Artikelen: 1.390
Nieuwsberichten: 3.115
Dossiers: 255
Aantal bezoekers
Vandaag: 3
Deze maand: 3.611
Dit jaar: 83.564
Totaal: 3.634.982
Vanaf 5 januari 2003
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.