15 Siewan 5784 | 19 juni 2024
Mededelingen
Laatste artikelen
Pesach: begin van inbreuk op onze privacy

Velen vragen zich af waarom het Jodendom zich met ons bemoeit tot in de meest privacygevoelige aangelegenheden, zoals de keuken en onze slaapkamer. Dit heeft te maken met de hele bedoeling van het Jodendom: om alle aspecten van ons gewone bestaan op een hoger plan van gewijdheid en zuiverheid te krijgen. Dit `alles doordringende’ Joodse staat reeds vast aan de wieg van het Jodendom, nog in Egypte. Zelfs onze tijdsrekening en kalender moet anders dan de omgeving. We hanteren...

Uitgelicht dossier
Tefillien
Vs.8 …’al-jadecha… bejn ‘ejnecha… op jouw arm en tussen jouw ogen… [ Dwariem/Deut. en zie ook Sjmot/Ex. 13:16 ] Hier worden Joden opgedragen tefillien te dragen. Tefillien zijn zwarte huisjes op het voorhoofd en de linkerarm. Zij bevatten vier...
Publicisten
Sjabbat
Parasja:
Aanvangstijd:
Eindtijd:
Jom Hazikaron

19 juni 1941:
Drie dagen voor het uitbreken van de oorlog tegen de Sovjet Unie gaven de Roemanen alle joodse inwoners van Darabani opdracht de stad binnen een halfuur te verlaten; ze werden beroofd en weggeveord naar de dertig kilometer verderop gelegen stad Dorohoi. Alle zionistische joodse inwoners van Falesjty (Moldavië) werden door de Sovjets weggeveord naar Siberië.

19 juni 1942:
800 joodse inwoners van Krasiczyn (PL) werden door de SS weggeveord naar het verietigingskamp Sobibor.

2500 door de nazi’s als “onbruikbaar” gekwalificeerde joden werden uit het getto van Glebokie (Wit Rusland) weggehaald en in een bos in de omgeving vermoord.

Een aantal joodse verzetstrijders zette de strijd tegen de nazi’s voort.

500 joodse inwoners van Nemirov in de Oekrainse oblast Vinnitsa weggevoerd naar het verbietigngskamp Belzec.

Pasoek
BT Berachot 32a
Rabbi Simlai: Altijd moet een mens eerst Hasjem - Baroech Hoe - lofprijzen en dan pas bidden (vragen om wat hij nodig heeft). Hoe we dat weten? Van Mosje. Er staat immers (dat Mosje zei): 'En toen smeekte ik Hem' (Dewariem/Deut. 3:23). En er staat (d.w.z. Mosje leidt zijn bede aldus in): 'Heer G'd, Gij zijt begonnen Uw knecht Uw grootheid en Uw sterke hand te laten zien; welke G'd is er in de hemel die zulke machtige daden doet?' (Dewariem/Deut. 3:24). En pas dan staat er (Dewariem/Deut. 3:25): 'Laat me toch naar de overkant gaan om het goede land te zien'.
Informatie
Artikelen: 1.472
Dossiers: 255
Aantal bezoekers
Vandaag: 14.268
Deze maand: 40.232
Dit jaar: 173.667
Totaal: 4.036.368
Vanaf 5 januari 2003
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.