11 Niesan 5784 | 19 april 2024
Mededelingen
Kosjere Pesach

Klik op de afbeelding om het beter te kunnen bekijken

Maandagavond begint één van de belangrijkste feestdagen binnen het Jodendom. Dan begint de Sederavond voor Pesach. Acht dagen eten wij matses en ander voedsel waar geen chamets [gist] in verwerkt is. Asjkenazische Joden onthouden zich ook van voedsel wat onder 'kitnijot' [peulvruchten] valt. Kitnijot zijn granen en peulvruchten zoals rijst, maïs, soja bonen, bonen, erwten, linzen, mosterd, sesamzaad en maanzaad.

Tijdens de tussendagen - chol hamo'ed Pesach - gaan de meeste gezinnen dagjes uit. Het is dus een echte vakantieperiode onder familie en vrienden. Ingaande 7e dag jom tov is op zondagavond 28 april tot dinsdagavond 30 april.

Na zonsondergang tweede Pesach, wordt er tot Sjavoe'ot omer geteld [details volgt na Pesach]. Je kan met ons meetellen via deze link. Omer moet je na zonsondergang tellen.

Voorts kun je alles over Pesach lezen in dossier Pesach, maar niet onbelangrijk in het kader van Pesach is het Messiaans Proces naar de uiteindelijke verlossing onderwezen door Rav Kessin sjlit"a aan de hand van de leer van de RaMCHaL.

Namens de redactie wensen wij iedereen kosjere Pesach toe.

Afbeelding:
Foto: Niek Stam
Tekst: Jodendom-online en
Laatste artikelen
Pesachpakketten

Wie doet dee keer weer mee om Pesachpaketten te verzamelen voor de minder bedeelden van Savyon? Uiteraard in de naam van onze Rav. Gaon Rav David Brodman ZT”L. Het volgende bericht heeft onze huidige Rav, zijn oudste zoon, geschreven. Hallo lieve vrienden, Ook dit jaar delen we voor Pesach in het Savyon centrum voedselpakketten uit aan arme gezinnen in Israël. Dit met een waarde van 100€. Deze actie heeft in het verleden veel families die het niet konden betalen...

Uitgelicht dossier
Durban
Een aantal jaren geleden werd tijdens de VN-conferentie in Durban Israël als racistisch land veroordeeld. De conferentie leek een propaganda-circus van landen die een antisemitische hetze willen voeren tegen Israël. De bedoeling was om Israël te brandmerken en de vrijheid van...
Publicisten
Sjabbat
Parasja:
Metsora
Aanvangstijd:
19 apr: 19:25 uur
Eindtijd:
20 apr: 21:36 uur
Jom Hazikaron

19 april 1343:
N.a.v. een collectieve beschuldiging dat de joodse gemeenschap van de Duitse plaats Wachenheim zich aan rituele moord schuldig zouden maken, werden zij allemaal op de brandstapel gebracht.

19 april 1506:
Tussen 19 en 23 april in dat jaar verloorden in Lissabon 3000 conversos het leven. Mannen, vrouwen en kinderen werden levend of dood op de brandstapel gegooid. Reden: anti-joodse ongeregeldheden mbv van Duitse, Hollandse en Franse zeelui.

19 april 1919:
Honderden joden werden opgepakt en gefolterd tijdens een pogrom van Poolse legionairs in Wilno (Litouwen). Enkele honderden joden vonden de dood.

19 april 1942:
1500 joden warden uit Ciechocinek (PL) weggevoerd naar vernietingingskamp Chelmno.

19 april 1943:
800 joden werden in Borszczow (Oekraine) door de nazi’s vermoord. Vertrek uit doorgangskamp Mechelen (B) van de 20e transport. 1631 joden waar onder 262 kinderen werden naar Auschwitz weggevoerd. Slechts 150 personen zouden de bevrijding meemaken.

19 april 1944:
2700 joodse inwoners van de Hongaarse stad Nagyakanisza werden in een getto gebracht.

Pasoek
Rabbi Meïr
De mens wordt geboren met gesloten handen en sterft met open handen. Wanneer hij aankomt wilt hij alles bezitten. Wanneer hij vertrekt, heeft hij niets.
Informatie
Artikelen: 1.471
Dossiers: 255
Aantal bezoekers
Vandaag: 3.797
Deze maand: 32.948
Dit jaar: 71.444
Totaal: 3.934.145
Vanaf 5 januari 2003
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.